18.05.2022 |
Viure als Pirineus

SENDERISME

Els Festivals de Senderisme del Pirineus ja tenen noves dates

Tot i la COVID19, s'han mantingut vuit festivals i se n'han cancel·lat tres
Festivals de Senderisme dels Pirineus
Val d’Aran Walking Festival/Camins
Els Festivals de Senderisme del Pirineus ja tenen noves dates

Endinsar-nos en la muntanya seguint el ritme pausat de les nostres passes. Això és el que ofereixen els Festivals de Senderisme dels Pirineus, que enguany arribaran a la 5a edició.

Aquest 2020 són 8 territoris pirinencs els que organitzen aquest tipus d’esdeveniment, després d'haver de canviar les dates previstes inicialment degut a la covid19. Per altra banda, tres dels festivals han hagut de cancel·lar-se.

Els 8 festivals tindran lloc de juliol a octubre. El primer començarà el 4 de juliol al Berguedà (Festival Camina Berguedà) i el seguirà, el 30 de juliol, el Pallars Jussà (Festival de Senderisme Vall Fosca Pirineus). El 24 d'agost a la Val d'Aran (Val d'Aran Walking Festival); el 25 de setembre a l'Alt Empordà (Alt Empordà Sea Walking); el 2 d'octubre al Pallars Jussà (Lo Festival de Senderisme de la Conca Dellà); el 2 d'octubre a la Garrotxa (Garrotxa Volcanic Walking); el 10 d'octubre a l'Alta Ribagorça (Vall de Boí Trek Festival); i, el 16 d'octubre al Ripollès (Ripollès Discovery Walking). Els festivals que s'han hagut de cancel·lar són el de la Cerdanya (Cerdanya Happy Walking), el del Pallars Sobirà (Festival de Senderisme Àreu-Pica d'Estats) i el de l'Alt Urgell (Alinyà, muntanya de caamins).

Vall Fosca

(Foto:Festival de Senderisme Vall Fosca-Pirineus/Ajuntament de la Torre de Capdella)

Què són els Festivals de Senderisme?

Amb una durada d’entre dos i set dies, els festivals ofereixen rutes guiades a uns preus inferiors als habituals. Són, per tant, una oportunitat excel.lent per gaudir dels serveis de guies locals que ens aniran descobrint la cara més real, autèntica i sovint desconeguda de diversos racons dels Pirineus.

Els festivals combinen itineraris per a famílies i gent gran que transcorren per camins senzills i propostes per als més avesats a recórrer llargues distàncies. A més de les rutes a peu, les activitats programades també permeten conèixer la cultura i la gastronomia locals: tastets de productes, visites a museus, concerts o tallers són el complement ideal.

Taula de Camins Alt Pirineu i Aran

(Foto: Taula de Camins Alt Pirineu i Aran)

EL SENDERISME, L'EIX CENTRAL

L’objectiu comú és promoure el senderisme als Pirineus com una activitat d’oci saludable, a l’abast de tots els públics i que permet descobrir el fascinant paisatge pirinenc, el seu valuós patrimoni natural i cultural, i l’autenticitat d’un territori viu, amb tradicions i històries humanes de passat i de present.

AMB GUIES LOCALS

Guies locals experts, ben coneixedors del patrimoni pirinenc, acompanyaran els visitants durant les diverses rutes a peu que ha programat cada festival. Els visitants viuran així una experiència més enriquidora i podran descobrir una cara dels Pirineus potser menys coneguda, però més real i autèntica.

TOTS ELS PÚBLICS, BENVINGUTS

Els festivals combinen propostes senzilles amb rutes exigents. Hi ha activitats per a famílies i gent gran que transcorren per camins senzills i paisatges bucòlics, i propostes per a persones que busquen exigència física i paisatges agrestes. En algun cas hi ha activitats per a persones amb mobilitat reduïda.

GASTRONOMIA I CULTURA

A més de les rutes a peu, o com a colofó després de cada caminada, s’organitzen tastets de productes locals (formatges, iogurts, embotits, mels, cerveses artesanals…). D’altra banda, els festivals programen activitats per descobrir l’enorme riquesa cultural dels Pirineus (museus, concerts, tallers, exposiciL’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), a través de la Taula de Camins, és l’organisme públic que coordina els festivals pirinencs, procurant que els esdeveniments compleixin uns criteris comuns (definits amb els propis organitzadors i amb els parcs naturals). L’IDAPA compta amb el suport de la Marca Turística Pirineus, el Patronat de Turisme Ara Lleida i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona.

Els Festivals de Senderisme del Pirineus ja tenen noves dates
Comentarios