SOM PIRINEU

Els Festivals de Senderisme dels Pirineus encaren el setembre i l’octubre amb sis nous esdeveniments

Els Festivals de Senderisme dels Pirineus han arribat enguany a la sisena edició amb un rècord de 13 esdeveniments programats, de maig a octubre, que s’han estès a les comarques que integren la marca turística Pirineus.

Festivals Senderisme Vall Fosca
photo_camera Festivals Senderisme de la Vall Fosca / FSP

Per ordre cronològic, els esdeveniments programats per als mesos de setembre i octubre són: el Senderi-Festival de Senderisme de Sort, la Vall d’Àssua i el Batlliu (3-5 de setembre), el Festival de Senderisme del Solsonès (18-19 de setembre), l’Alt Empordà Sea Walking (24-26 de setembre), el Ripollès Discovery Walking (1-3 d’octubre) i el Vall de Boí Trek Festival (9-12 d’octubre). Tots els esdeveniments compleixen amb els protocols d’higiene i seguretat recomanats per les autoritats sanitàries i turístiques. 

Descoberta del patrimoni pirinenc

Amb una durada d’entre dos i set dies, els festivals ofereixen rutes guiades a uns preus inferiors als habituals a càrrec de guies locals i també activitats complementàries per a la descoberta del patrimoni cultural, natural i gastronòmic de les valls pirinenques. A diferència de les fires turístiques, que se solen celebrar en un recinte o pavelló, els festivals estan descentralitzats. Així, les activitats es reparteixen pels diversos indrets del territori que acull cada festival, incloent-hi espais naturals d’alt valor, com ara 6 parcs naturals i l’únic parc nacional de Catalunya.

Mapa Festivals de Senderisme 2021

Aquests esdeveniments s’inspiren en els walking festivals dels països centreeuropeus, on estan molt consolidats. Els festivals combinen itineraris per a famílies i gent gran que transcorren per camins senzills, amb propostes per als més avesats a recórrer llargues distàncies. A més de les rutes a peu, les activitats programades permeten conèixer la cultura local: tastets gastronòmics, visites a museus, concerts, rutes culturals o activitats de nit complementen les caminades. Així mateix, permeten posar en valor i donar a conèixer la feina dels guies locals.

Un producte amb marca territorial

L’Institut per al desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), a través de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran, és l’organisme públic, dependent del Departament de Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, que coordina els festivals pirinencs, procurant que els esdeveniments compleixin uns criteris comuns definits amb els parcs naturals del territori.

IDAPA logo