PREVENCIÓ I EXTINCIÓ D'INCENDIS

Més de mig miler de bombers es manifesten per denunciar falta d'efectius i material

A la vegueria de l'Alt Pirineu hi ha 22 parcs de bombers, dels quals 4 són parcs de professionals i 18 de voluntaris.

Bombers mobilització
photo_camera Pla general de la manifestació de Bombers que aquest dimecres ha recorregut els carrers de la ciutat de Lleida/ Salvador Miret

Més de mig miler de Bombers de tot Catalunya s'han manifestat aquest dimecres al matí pels carrers de la ciutat Lleida per protestar per la falta d'efectius i material. La marxa ha sortit del Parc de Bombers i s'ha dirigit fins a la delegació del Govern. Allà els representants sindicals del cos s'han reunit amb el delegat del Govern, Ramon Farré, i també ho han fet amb representants d'ERC, que tenen la seu del partit al costat. Mentrestant, els bombers que es manifestaven han llençat petards i també han fet una foguera amb material de servei antic.

Bombers voluntaris

A la protesta també s'hi han sumat els bombers voluntaris que es queixen de les condicions que pateixen en relació amb els seus companys professionals i també per la falta de personal. Fa uns dies, els Bombers voluntaris ja van amenaçar amb tancar els parcs a partir del 31 de gener perquè diuen que han arribat a una situació de ''col·lapse'' i no poden donar resposta sense el personal necessari. A Coll de Nargó ja no van poder aguantar més i van fer arribar una carta a l'alcalde del municipi on li feien saber que el parc quedava tancat de manera indefinida per manca de personal i de material. 

Una estructura del cos "en caiguda lliure"

Joan Biescas, de CCOO ha explicat que la manifestació és una més de totes les que el col·lectiu porta fent des del 10 de desembre quan van decidir deixar de fer hores extra per posar de manifest la ''greu mancança'' de personal que té el cos. Segons Biescas, amb l'estructura actual dels Bombers a Catalunya, el cos està en ''caos i caiguda lliure''. En aquest sentit, ha lamentat que després de 3 mesos de mobilitzacions, el Departament d'Interior no hagi posat una solució al damunt de la taula i ha alertat que s'està ''jugant'' amb qüestions bàsiques i greus relacionades amb els emergències de país. 

Els bombers es queixen que tot i tenir l'assignació de funcionaris estan fent entre 200 i 300 hores més. Demanen que Interior reconegui aquest ''greuge'' i s'anivelli el còmput anual''. En aquest sentit, també aposten per una ''incorporació adequada'' dels nous efectius que ha promès el Govern, amb garanties. És per això, que estan disposats a fer un ''sobreesforç'' però acordat i negociat amb el Departament, amb ''condicions dignes'' que passin per l'àmbit econòmic, i inversions paral·leles en material i renovació de vehicles. 

Parcs de Bombers a l'Alt Pirineu 

A la vegueria de l'Alt Pirineu hi ha 22 parcs de Bombers, dels quals 4 són Parcs de Bombers professionals (el Pont de Suert, la Seu d'Urgell, Sort i Tremp) i la resta (18) són de bombers voluntaris que es reparteixen per comarques de la següent manera: Alt Urgell: Coll de Nargó, Josa i Tuixent, Montferrer, Oliana i Organyà, Pallars Sobirà: Espot, Esterri d'Àneu, Llavorsí i Ribera de Cardós. Pallars Jussà: la Pobla de Segur i Isona. Cerdanya: Puigcerdà, Alp, Bellver de Cerdanya i Llívia. Aran: Vielha e Mijaran, Bossòst i Les.  

comentaris