MEDI NATURAL

Els Bombers demanen extremar les precaucions en la pràctica d'activitats al medi natural

L’alt risc d’incendi forestal fa encara més necessària la prudència a l’hora de fer ús dels espais naturals.
Bombers demanen precaució al medi natural
photo_camera Responsables dels GRAE i el SEM, ahir a Sabadell. ALBERT SEGURA/ACN

Com és habitual, durant el mes d’agost s’incrementa el flux de població estacional en diverses contrades de tot Catalunya, tant a zones de mar com a muntanya. Amb això, s’incrementa també el total de rescats i salvaments de persones fets pels Bombers de la Generalitat al medi natural. Agost, de fet, és quan es fan més serveis d’aquest tipus. Al 2020, per exemple, es va arribar al màxim de salvaments i rescats en un mes d’agost, coincidint amb la fi del confinament global a causa de la pandèmia de la covid-19, una xifra que es va estabilitzar l’any passat, amb una tendència ja consolidada a superar la barrera dels 200 serveis.

Enguany, però, l’estiu està marcat per les altes temperatures a causa de les successives onades de calor; una dinàmica que no ha canviat gens un cop entrats a l’agost. Això, per tant, incrementa el risc a l’hora de fer activitats esportives i de lleure al medi natural.

Rescat als Encantats
Un rescat dels Bombers als Encantats / bombers.cat

Aquest estiu, de nou, més rescats que la resta de l’any

Any rere any, l’augment dels serveis de salvament i rescat de persones al medi natural comença a notar-se al mes de juny; progressivament i fins a l’agost, cada mes supera l’anterior en el total de serveis fets pels Bombers de la Generalitat. La xifra, però, comença a tendir a la baixa al setembre, per tornar a incrementar puntualment a la tardor, coincidint amb l’inici de la temporada de bolets. Enguany, entre els mesos de juny i juliol s’han fet ja 352 serveis. És una xifra lleugerament inferior a la dels salvaments i els rescats realitats en aquests mateixos mesos els dos anys anteriors; 2020 i 2021.

La majoria de serveis són per fer rescats de persones accidentades a la muntanya; és a dir, caigudes mentre feien una travessa. Aquest tipus de servei representa el 68,48% dels que ja s’han fet des entre l’1 de juny i el 31 de juliol de 2022. L’any passat, en el mateix període, aquest tipus de rescat va representar el 68,5%, mentre que en els dos exercicis precedents (comptant, també, juny i juliol), amb prou penes va superar el 64% en cadascun dels casos (64,09% al 2019 i 64,05% al 2020). Si comptabilitzem els tres mesos d’estiu, també es nota l’increment 60,48% al 2019, 62,27% al 2020 i 66,25% l’any passat.

Dissabtes i diumenges són els dies en què es fan més serveis al medi natural. L’any passat, per exemple, entre l’1 de juny i el 31 de juliol, el 44,93% dels salvaments i els rescats es van fer en cap de setmana (164 de 365). Enguany, aquest percentatge d’activitat en dissabte i diumenge s’ha elevant fins al 48,29% (170 de 352) en el mateix període.

Unitats GRAE

El Grup d’Actuacions Especials dels Bombers de la Generalitat (GRAE) està format per dues unitats especialitzades; la de Muntanya i la Subaquàtica. La de Muntanya té tres bases: a Olot, la Seu d’Urgell i Cerdanyola del Vallès. La Subaquàtica també té la seva base en aquest últim Parc. En conjunt, el GRAE compta amb tres helicòpters. Un té la seva base a l’aeroport de la Seu d’Urgell tot i que, segons el risc, també s’està a Tírvia (Pallars Sobirà). Un segon helicòpter és a Olot i el tercer, a l’hangar dels Bombers a l’aeroport de Sabadell.

Bombers demanen precaució al medi natural
 Responsables dels GRAE i el SEM, ahir a Sabadell. ALBERT SEGURA/ACN

Hi ha un quart helicòpter, equipat per treballar en l’extinció d’incendis forestals i habilita per fer tasques de recerca.

Des de principis de 2020, efectius mèdics del SEM formats en serveis complexes i habilitats per treballar en rescats i zones calentes d’incendis formen part de les tripulacions dels aparells. Això els permet fer la primera assistència mèdica a la víctima alhora que se’n fa el rescat.

La creació d’aquest model multidisciplinari SEM-Bombers de la Generalitat ha permès oferir una millor resposta operativa, coordinació i assistència sanitària tant a les zones calentes de les intervencions com en els rescats de muntanya.

Cos d’Agents Rurals

Els Agents Rurals recorden que en època d’alt perill d’incendi és prohibit fer foc al bosc i a la franja de 500 metres que l’envolta. I recomanen que abans de fer activitats a la natura es consulti el nivell del Pla Alfa ( https://interior.gencat.cat/plaalfa ) hi ha actiu a la zona ja que en funció del nivell de perill d’incendi es poden restringir activitats susceptibles de provocar un incendi forestal i tancar els accessos a espais naturals. Avui a Catalunya hi ha 17 comarques en nivell 2 de Pla Alfa, amb un nivell alt o molt alt de perill d’incendi. No hi ha cap municipi en nivell 3 de Pla Alfa, ni cap restricció d’accés a espais naturals.

D’altra banda, demanen que sempre que se surti a muntanya se segueixin els principis de respecte a l’entorn natural i es tinguin en compte les prohibicions. No és permès circular amb vehicle motoritzat fora de les pistes forestals i cal aparcar només en zones autoritzades: els cotxes estacionats en camps, prats i entrades de camins poden obstaculitzar el pas dels vehicles d’emergència o bé de tractors i veïnat.

La policia mediambiental posa de relleu que en un entorn natural hi conviuen fauna domèstica i salvatge i que cal respectar els ramats. Per això, demana que es mantingui una distància de seguretat amb ells, que no se’ls espanti amb accions o sorolls innecessaris i que es lligui els gossos. També cal respectar i no fer sorolls prop de les zones de nidificació. En cas que es trobi un animal salvatge ferit, cal contactar amb els Agents Rurals a través del 935617000.

Finalment, recorden que sempre que se surt a gaudir de la natura cal deixar el bosc net i endur-se qualsevol deixalla que s’hagi pogut generar.