SOLIDARITAT

Els Bancs dels Aliments alerten que no podran garantir el repartiment d’aliments els propers mesos si la demanda continua augmentant

Els voluntaris i les voluntàries no recolliran aliments però seran presents als supermercats els dies 20 i 21 de novembre per a informar sobre com es poden fer les donacions. Calen 8.700 persones voluntàries. Registrar-se és molt senzill a la web www.granrecapte.com

Gran Recapte aliments 2018
photo_camera Gran Recapte aliments 2018

Lluís Fatjó-Vilas, director del Banc dels Aliments de Barcelona va ser contundent a la presentació de la 12a edició del Gran Recapte d’Aliments afirmant que “els Bancs dels Aliments catalans estan al límit i si continua augmentant la demanda, el volum d’aliments que podran distribuir pot arribar a ser irrellevant en relació a les necessitats d’una persona” Des de que es va iniciar la pandèmia els Bancs dels Aliments catalans han vist augmentar la demanda d’aliments més d’un 40%, havent de fer un gran esforç per arribar a tothom. Al llarg de l’any 2020 s’han distribuït més de 15 milions de quilos i s’han comprat aliments bàsics per valor de més de 2 milions d’euros.

Com a conseqüència de la irrupció de la COVID-19, els Bancs dels Aliments han reformulat la campanya eliminant la recollida física d’aliments i transformant la donació d’aliments en donacions monetàries destinades a la seva adquisició. La campanya es digitalitza per minimitzar el risc de contagi i suprimir la classificació dels aliments recaptats que es fa inviable.

Els Bancs dels Aliments travessen el pitjor moment des de la seva creació amb una xifra rècord de 262 mil persones ateses

La campanya del Gran Recapte es farà a lo llarg de la setmana del 16 de novembre i fins al dissabte 21 en els principals supermercats, serà el mateix personal qui convidin a la ciutadania a fer donacions a l’hora de pagar a caixa, mitjançant un CODI GRAN RECAPTE que s’oferirà al donant. El divendres 20 i el dissabte 21 de novembre, es reforçaran aquests supermercats amb la presència de voluntariat, que explicarà la importància de seguir col·laborant en el Gran Recapte. Un cop finalitzada la campanya s’adquiriran i distribuiran aliments bàsics com llet, oli, llegum o conserves, amb la totalitat de les donacions aconseguides.

L’altre gran canal de donació serà la web pròpia dels Bancs dels Aliments, www.granrecapteonline.com, els fons aconseguits es destinaran a la compra i distribució d’aliments. Aquest any s’incorpora també el canal de pagament BIZUM que amb el CODI 33596 pretén agilitzar les donacions des del mòbil i arribar a un públic més ampli.

Tot i la digitalització de la campanya, els Bancs dels Aliments no han volgut prescindir de la figura clau que representa el voluntariat, i s’estima que en caldran 8.700 persones, faran de portaveus de la nova modalitat de Gran Recapte. Les seves funcions seran informar als clients del canvi d’operativa, obligats per motius de seguretat com a conseqüència de la pandèmia, i de com es podrà donar aquest any a la caixa, durant el moment de pagament de la resta de la compra, a través d’una donació monetària destinada a l’adquisició d’aliments. En paraules de Roser Brutau, presidenta del Banc dels Aliments de Barcelona “Desitgem de tot cor que siguem molts i molts voluntaris i aconseguim moltes donacions,que com cada any el Gran Recapte sigui l’expressió de la solidaritat d’aquesta societat, i que quan cal, al supermercat o des de casa, fem pinya”.

300X300_CAT

A la roda de premsa també hi van assistir representants d’entitats d’iniciativa social que van explicar la dura situació en la que es troben. Entitats de llarg recorregut com De Veí a Veí, de la que el seu President, Rafael Martínez i Buñuel ha volgut advertir de que “a dia d’avui aquest increment de demanda sabem que ha vingut per a quedar-se i aquesta és la nova realitat amb la que ens trobem totes les entitats receptores del Banc dels Aliments” O, Félix Valle, representant de Prohabitatge, que ha afirmat que "l'Administració pública ha arribat tard amb la cobertura social, i això provoca que moltes de les trajectòries personals de recuperació que s'havien estat treballant durant aquest temps s'exposin a tornar a una situació de d'extrema vulnerabilitat. Cal que siguem conscients que sense el treball de les entitats la situació de crisis social encara seria molt més greu."

El Gran Recapte és una campanya essencial per als Bancs dels Aliments ja que permet proveir els magatzems de productes bàsics per un període de 3 mesos, els organitzadors apel·len de nou a la solidaritat de la ciutadania perquè aquest any la campanya és MÉS NECESSÀRIA QUE MAI.

Per fer donacions www.granrecapteonline.com BIZUM 33596 i des del 16 fins al 21 de novembre a la caixa dels supermercats.

Per ser voluntari del Gran Recapte cal registrar-se, de manera molt senzilla, al web www.granrecapte.com.

Espot crida al voluntariat: https://www.youtube.com/watch?v=g3s-SBThIm8&feature=youtu.be