Els alcaldes de l’Alt Pirineu garantiran l’obertura dels col·legis electorals l’1 d’octubre

L’alcalde de Vielha (UA), José Antonio Serrano, s’oposa a la celebració del Referèndum d’Autodeterminació

referendum 2
photo_camera Spot publicitari de la campanya del Referèndum

Els alcaldes de la Seu d’Urgell, Albert Batalla; Puigcerdà, Albert Piñeira; Tremp, Joan Ubach; Sort, Raimon Monterde, i el Pont de Suert, Josep Antoni Troguet, ja han signat el Decret de suport al referèndum d’Autodeterminació previst per al proper 1 d’octubre, després d’haver rebut la carta del President de la Generalitat, Carles Puigdemont, i del Vicepresident, Oriol Junqueras. Per altra banda, l’alcalde de Vielha, Juan Antonio Serrano, s’ha mostrat contrari a la celebració del Referèndum.

Carta

Tots els alcaldes i alcaldesses de tots els municipis de l’Alt Pirineu i Aran, a excepció de l’alcalde de Vielha, Juan Antonio Serrano, han comunicat a l’administració catalana que col·laboraran amb el Referèndum i que facilitaran l’obertura dels col·legis electorals habituals. En aquest sentit, s’ha habilitat la web https://comsempre.cat per tal de comprovar, de manera ràpida i senzilla, si al municipi desitjat es podrà votar com sempre l’1-O.

En menys de 24 hores des de la recepció de la carta del President de la Generalitat, Carles Puigdemont, i del Vicepresident, Oriol Junqueras, 560 alcaldes de Catalunya ja han signat el Decret de suport al Referèndum d’Independència i  més de 16.000 persones ja s’han inscrit a la web referendum.cat per col·laborar amb l’1-O. Ajuntaments de tot el país van visualitzar des de primera hora del matí d’ahir el seu suport al Govern de la Generalitat, poques hores després que se signés el decret de convocatòria i que, prèviament, el Parlament dónes llum verda a la Llei del Referèndum.

Normalitat a l’Aran a excepció de Vielha

El principal escull per a la celebració del Referèndum a l’Aran, és el partit Unitat d'Aran (UA), filial del PSC-PSOE a l'Aran, que s'ha mostrat contrari al Referèndum. Hi ha gent del partit, però, que no està d'acord amb aquesta decisió. Un d'ells és l'alcalde de Les, Emili Medán (UA), que defensa el dret a decidir de Catalunya i que ha reconegut que caldrà replantejar la situació d'UA "perquè no té res a veure amb el que era inicialment ni històricament". "Em preocupa i em fa pena (la posició d'UA) perquè cal que l'Aran i Catalunya s'impliquin ja que ara és el moment de fer-ho".

juan antonio

L'exalcalde de Vielha i actual regidor, Àlex Moga (CDA), ha assegurat que hi haurà dos punts per votar a Vielha, que habilitarà el Govern. Segons Àlex Moga,  "UA ha adoptat un criteri que els aranesos no entenen, ja que demanen poder votar, que és "el més fonamental per la democràcia". "No entenem que un partit com UA que sempre havia lluitat per la sobirania aranesa doni l'esquena a un projecte de futur, de país i de sobirania nacional", ha afegit.

La diputada de la CUP al Parlament de Catalunya, Mireia Boya, també ha dit que “hi ha molts aranesos que volen votar i no entén com alcaldes de l'Aran i el síndic no fan tot allò possible per fer efectiu el dret a l'autodeterminació. "Volem votar amb total normalitat l'1-O", ha dit. El síndic d'Aran, Carlos Barrera, ha respost que entén que la Generalitat els demani implicació i assegura que es posaran a treballar "en aquesta direcció".

Cal recordar que un dels impulsors del manifest, Emili Medán, d'UA, ja es va posicionar a favor del referèndum presentant al ple de Les una proposta de suport que es va aprovar amb els vots dels regidors de seu partit, CDA i Corròp per Aran.

L’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) han impulsat la iniciativa “Jo signo”, que vol visualitzar el paper cabdal dels municipis en l’actual procés polític i el suport a l’executiu del president Carles Puigdemont.

Segons l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), “la signatura és una demostració de compromís del món local, tot responent a l’anhel dels seus veïns i veïnes, alhora és una mostra fermesa davant les constants amenaces del govern espanyol que aquest ja dijous ha anunciat que enviarà una carta als ajuntaments catalans demanant que no col·laborin amb un referèndum que vol donar veu a la ciutadania perquè decideixi lliurement i pacíficament el futur polític de Catalunya”.