ESPAIS NATURALS

Els Agents Rurals patrullaran amb bicicletes elèctriques al Parc Nacional d’Aigüestortes

Amplien el parc mòbil del Cos d'Agents Rurals amb l'adquisició de bicicletes elèctriques
Patrulla amb bicicleta Agents Rurals
photo_camera Els Agents Rurals patrullaran amb bicicletes elèctriques al Parc Nacional d’Aigüestortes / Agents Rurals

Aquest dilluns s’han lliurat a l’Àrea General del Cos d’Agents Rurals les quatre noves bicicletes elèctriques que s’incorporaran al parc mòbil del cos. Les bicicletes adquirides corresponen al model Mendiz EX30, una bicicleta elèctrica de MTB pensada per poder accedir per tot tipus de camins, ideals per a les tasques de vigilància i prevenció en espais naturals protegits.

El nou patrullatge en bicicleta vol aportar més agilitat i versatilitat als agents precisament en aquells espais protegits amb una gran afluència de visitants on, a vegades, els vehicles tot terreny tenen dificultats per poder accedir per determinats senders.

Patrulla amb bicicleta Agents Rurals 3
Els Agents Rurals patrullaran amb bicicletes elèctriques al Parc Nacional d’Aigüestortes / Agents Rurals

Amb aquesta adquisició, el Cos d’Agents Rurals vol apostar per un patrullatge més pròxim a la ciutadania especialment en aquells indrets que aglutinen molts visitants per a realitzar activitats esportives o de lleure. La previsió és que hi hagi dues unitats fixes al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici –durant la primavera i estiu, quan la climatologia millora-, prioritzant també la presència a altres parcs naturals, especialment els Aiguamolls de l’Empordà i el Delta de l’Ebre.

Amb aquestes incorporacions, el parc mòbil del Cos d’Agents Rurals esdevé molt més respectuós amb el medi ambient, comptant amb vehicles de zero emissions, una acció que vol tenir un efecte també d’exemplaritat davant la situació d’emergència climàtica.

Renovació del parc mòbil del Cos

L’any 2021, i per tal d’avaluar l’eficiència i funcionalitat d’adquirir bicicletes elèctriques, el Cos de Banders d’Andorra va cedir dues de les seves bicicletes al Cos d’Agents Rurals per tal de poder fer una prova pilot de patrullatge en bicicleta, que es va realitzar a la regió de l’Alt Pirineu.

Patrulla amb bicicleta Agents Rurals 2
Els Agents Rurals patrullaran amb bicicletes elèctriques al Parc Nacional d’Aigüestortes / Agents Rurals

Els darrers dos anys, el Cos d’Agents Rurals també ha adquirit un total de 109 vehicles (50 Toyota Hilux i 59 Dacia Duster), substituint una part important dels 130 vehicles que eren de propietat i que tenen una mitjana d’edat superior als 15 anys d’antiguitat.

Pla Estratègic del Cos d’Agents Rurals 2019-2024

El Pla de renovació i dimensionament de la flota de vehicles es troba contemplat al Pla Estratègic del Cos d’Agents Rurals 2019-2024 (PECAR) aprovat el juliol de l’any 2019 i que compta amb 8 línies estratègiques, 28 programes i 103 accions.

El PECAR té l’objectiu d’adaptar el cos als reptes actuals, reforçar la visibilitat i capacitat de comunicació, desplegar les categories professionals i l’estructura de comandament, entre d’altres.