ENTORN NATURAL

Els Agents Rurals ja han posat 19 denúncies relacionades amb la prevenció d'incendis des del 15 de juny

Alerten que amb el boom de les autocaravanes s'estan tornant a encendre molts focs de camp en espais naturals
Agents Rurals foc de camp
photo_camera Dos Agents Rurals comprovant les restes d'un foc de camp / Oriol Bosch

Des de l'inici de la campanya de prevenció d'incendis el passat 15 de juny, els Agents Rurals han fet 703 actuacions com el tancament d'accessos per nivell 3 del Pla Alfa, la detecció de vehicles en zones no permeses i acampades il·legals. Han posat un total de 19 denuncies i moltes d'elles estan relacionades amb l'encesa de focs de camp en espais naturals. I es que des del cos rural s'ha detectat que des de la fi de la pandèmia i amb el boom de l'autocarvaning s'ha posat de moda encendre fogueres per fer barbacoes en espais naturals. Una acció completament prohibida que havia quedat pràcticament "extingida" des de fa uns anys, segons explica l'agent major de fauna, Albert Marsellés.

binary comment
Dos Agents Rurals observant el Montsec / Oriol Bosch

Marsellés ha alertat que llocs com el que s'han trobat amb més d'una vintena de restes de focs de camp, són un perill perquè tenen un potencial de crema d'entre 40.000 i 50.000 hectàrees i això suposa un greu risc d'incendi forestal. Els Agents Rurals asseguren que quan es fa un foc de camp, encara que s'envolti amb pedres per evitar la propagació de les flames, aquestes es poden escapar de seguida per un canvi de vent i amb les altes temperatures la situació "pot ser fatal".

D'altra banda, quan la gent abandona el lloc, moltes vegades es pensen que han deixat la foguera ben apagada i no és així. Marsellés avisa que pot quedar-se el "foc solsint" i llavors amb tant sols una mica de vent com la marinada, la foguera es reactivaria i marxaria sense control enmig d'una zona boscosa i seca.

Des del cos recorden que la normativa prohibeix fer foc al medi natural a partir del 15 de març. Les sancions per encendre fogueres poden suposar una multa administrativa però si el foc s'escampa i provoca un incendi forestal es pot obrir una via penal al responsable. Malgrat tot, la majoria de casos acaben amb una sanció econòmica.