ESPAIS NATURALS

Els Agents Rurals van interposar l'any passat 285 denúncies per circular per espais naturals protegits de l'Alt Pirineu

Tres de cada quatre denúncies es van dur a terme durant els mesos d’estiu. Enguany ja s’hi ha interposat 75 denúncies per aquests motius.
Plantilla twitter logo imatges verticals - serp
photo_camera Agents Rurals de l'Alt Pirineu inspeccionant espais naturals protegits / @agentsruralscat

Els Agents Rurals intensifiquen els mesos de juliol i agost la vigilància dels espais naturals del Pirineu amb l’objectiu de preservar-los i garantir el compliment de les mesures que els protegeixen així com la seguretat de les persones usuàries i el respecte per les activitats del sector primari.

En paral·lel, han endegat una sèrie de mesures informatives, tant directament a la ciutadania, com amb representants d’oficines de turisme, centres de visitants, ajuntaments i ens d'espais naturals per informar-los de novetats en la normativa sobre el medi natural, respondre a dubtes i rebre suggeriments.

Un dels aspectes que més preocupa és l’increment d’incompliments de les normes de circulació motoritzada en espais natural protegits i el conseqüent increment d’infraccions, tot i que, per exemple, al Parc Natural de l’Alt Pirineu i al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici s’ha instal·lat més senyalització i també s’ha editat documentació en diferents idiomes.

A les comarques de l’Alt Pirineu, l’any passat, els Agents Rurals van aixecar un total de 285 actes de denúncia relacionades amb la circulació de vehicles camp a través per prats de pastura d’alta muntanya, per llits de corrents naturals d’aigua o per vials no aptes o sense autorització. Gran part de les denúncies, tres de cada quatre, es van dur a terme durant els mesos d’estiu. Enguany ja s’hi ha interposat 75 denúncies per aquests motius.

Agents_Rurals_inspeccionant (1)
Agents Rurals de l'Alt Pirineu inspeccionant espais naturals protegits / @agentsruralscat

Relacionades a aquestes denúncies també s’hi troben d’altres com circular a motor dins les Zones d’Especial Protecció de la Qualitat Acústica (ZEPQA), on no poden circular motocicles, quads, tot terrenys i buguis no elèctrics, la prohibició de fer ús de fogons de gas i fer barbacoes, l’acampada o la tinença de gossos sense lligar que poden molestar i causar danys a la fauna salvatge o la ramaderia.

El Cos d’Agents rurals recorda que cal:

  1. Respectar la senyalització. Recordeu de tancar els passos ramaders.
  2. No circular camp a través, senders o pel llit dels cursos d’aigua.
  3. Respectar la fauna salvatge i el bestiar. Portar sempre el gos lligat.
  4. Circular amb prudència a la velocitat permesa i sempre dins la pista forestal. La velocitat màxima en pistes forestals és de 30 km/h.
  5. Aparcar en zones habilitades o en la pista forestal sempre que no impedeixi el trànsit d’altres vehicles del veïnat o emergències.