ENTORN NATURAL

Els Agents Rurals fan una crida a gaudir del Nadal respectant el medi natural

A les portes de les festes de Nadal la majoria de llars pirinenques comencen a preparar la decoració nadalenca.
Foto 2
photo_camera Els Agents Rurals demanen a la ciutadania gaudir del Nadal respectant el medi natural / @agentsruralscat

Els Agents Rurals fan una crida a gaudir del Nadal i que la decoració d’aquestes festes es faci amb el màxim de respecte pel medi natural. Tot i que creix la consciència ciutadana entorn la protecció de la natura, no es pot abaixar la guàrdia i cal recordar que la recol·lecció i la venda d’elements com els arbres de Nadal, la molsa i el boix grèvol està regulada per llei i el seu incompliment pot donar lloc a la imposició de sancions administratives.

En primer lloc, és especialment important tenir present que dins dels espais naturals protegits de Catalunya no és permès en cap cas recol·lectar cap espècie de flora. Per complir amb les prohibicions i restriccions que afecten aquestes espècies de flora per a decoració nadalenca, es recomana la seva adquisició en botigues, mercats i fires.

A Catalunya no està permès tallar o desarrelar arbres del medi natural amb aquesta finalitat decorativa. Cal optar per alternatives reutilitzables. En cas d’optar per un arbre de Nadal natural, cal adquirir-lo en un comerç on provenen de conreu i duen una identificació amb la qualitat i l’origen.

Anna Servent 3
Anna Servent, cap de Regió del cos d'Agents Rurals a l’Alt Pirineu / Feliu Sirvent

Pel que fa a l’ús decoratiu del boix grèvol (Ilex aquifolium), cal saber que és una espècie protegida i la seva recol·lecció, tallada o desarrelament està totalment prohibida.

No té una regulació específica el galzeran (Ruscus aculeatus), però cal saber i tenir en compte que és millor no recol·lectar-lo. Com en el cas del boix grèvol, té un paper molt important en el seu entorn natural perquè serveix de refugi i aliment a molts animals. Els seus fruits vermells són tòxics per als humans però són una important font d’aliment per a les aus a l’hivern.

També la molsa té una funció molt important com a refugi per a invertebrats, evita l’erosió del terreny i té una gran capacitat per absorbir aigua i mantenir la humitat. És millor si optem per alternatives sostenibles per decorar el pessebre, com ara plantes i materials reciclats: escorça, cartró, serradures, sorra, pedres o gespa artificial, que a més es poden reutilitzar d’un any per l’altre. Es pot recol·lectar molsa en quantitats molt petites i exclusivament per a ús particular, i sempre i quan ens informem per no incomplir la normativa d’aquell indret.

Durant aquestes dates els Agents Rurals fan tasques de la vigilància en les zones forestals per evitar infraccions en la recol·lecció de productes de verd nadalenc així com de botigues, mercats i fires per comprovar la procedència legal dels productes comercialitzats procedents del medi natural. En cas de detectar una infracció, la policia mediambiental denuncia els fets i comissa el material sostret del medi.