09.12.2022 |
Viure als Pirineus

ENERGIA

Ecologistes presenten al·legacions contra el projecte de la MAT d'Osca a Isona

Consideren que les infraestructures previstes afectarien "irreversiblement" els paisatge i la fauna de la zona
Pla general de la capçalera de la manifestació contra la MAT d'Osca al Pallars que ha transcorregut pels carrers de Tremp, el 9 d'octubre de 2021. (Horitzontal)Vincular  Crear
Capçalera de la manifestació contra la MAT pels carrers de Tremp / Anna Berga
Ecologistes presenten al·legacions contra el projecte de la MAT d'Osca a Isona

Ipcena, SEO Birdlife, Gepec i l'Associació Trenca han presentat al·legacions contra el projecte de línia elèctrica aèria de molt alta tensió (MAT) que el clúster Forestalia vol fer per transportar l'electricitat de plantes eòliques projectades a Osca, des de Laluenga fins a Isona (Pallars Jussà). Consideren que les infraestructures projectades "afectarien irreversiblement els valors paisatgístics" de l'entorn dels parcs eòlics i per on discorreria la MAT i, a la vegada, representaria "una amenaça per a la supervivència d'espècies perill d'extinció" com ara l'àliga cuabarrada, el trencalòs o el xoriguer petit. Així mateix, asseguren que suposaria "una hipoteca per als territoris rurals ja que afectaria el sector agrari i turístic".

Els ecologistes consideren que la tramitació d'aquests projectes, que inclou sis parcs eòlics, de 49,5 MW cadascun, i les corresponents infraestructures per evacuar l'energia entre les quals la MAT Laluenga-Isona, amb un recorregut previst de 152 quilòmetres, s'hauria de declarar "nul·la de ple dret". En aquest sentit, consideren que els promotors haurien incomplert diferents tràmits administratius, al marge de l'afectació que aquestes instal·lacions comportarien al paisatge i a la fauna de la zona.

A més de la MAT Laluenga-Isona, el clúster Forestalia també projecta altres dues línies de molt alta tensió a Catalunya, una entre Valmuel (Osca) i Begues (Baix Llobregat), i una altra entre Llardenacs (Segrià) i Rubí (Vallés Occidental). Els tres projectes sumarien uns 500 quilòmetres de recorregut.

Segons Ipcena, "són projectes que violen els principis d'eficiència energètica que han de complir en el marc de les energies en ser transportada a centenars de quilòmetres, vulnerant també el sistema d'energia distribuïda". Les entitats ecologistes també han presentat al·legacions contra els altres dos projectes de línies d'alta tensió que promou Forestalia.

Ecologistes presenten al·legacions contra el projecte de la MAT d'Osca a Isona
Comentarios