En el tercer capítol, la “Batalla monumental” es lliurarà entre dos dels conjunts arquitectònics més valuosos del romànic català: l’església de Sant Climent de Taüll i el monestir de Sant Pere de Rodes. Amb Roger de Gràcia com a mestre de cerimònies d’una altra batalla singular, els reporters Candela Figueras i Ivan Medina buscaran els millors arguments i els testimonis més convincents per aconseguir que el seu monument sigui el guanyador de la batalla.
La Candela viatjarà fins a la Vall de Boí per defensar l’església de Sant Climent de Taüll, refugi dels murals més importants de la cultura catalana, i l’Ivan remuntarà els revolts de la Costa Brava per arribar al monestir de Sant Pere de Rodes, la joia arquitectònica més sofisticada de l’Alt Empordà. Disposats a fer el que calgui per defensar el seu monument, la Candela i l’Ivan aprendran oficis medievals, com ara pintar al fresc amb la tècnica del tremp d’ou o a cantar com els monjos benedictins del segle XII.
Amb testimonis i arguments sobre la taula, l’audiència haurà de decidir quin dels dos monuments passa a la gran final en aquest duel medieval, a través de les xarxes socials del programa.
En la primera batalla, els espectadors van donar la victòria al conjunt arqueològic de Tàrraco, que es va imposar amb el 59% dels vots sobre les restes d’Empúries. Aquesta setmana, es lliura el segon duel i fins dissabte a les 15.00 l’audiència pot fer arribar les votacions que decidiran si el castell de Miravet o el de Cardona passarà a la final.
El programa
Les restes arqueològiques d’Empúries i de Tàrraco, el castell de Miravet i el castell de Cardona, l’església de Sant Climent de Taüll i el monestir de Sant Pere de Rodes, la Pedrera i el Recinte Modernista de Sant Pau, el monestir de Santes Creus i el de Poblet, i la Seu Vella de Lleida i la Catedral de Girona són els dotze monuments que competeixen a “Batalla monumental”. El programa, que consta de vuit capítols, enfronta castells contra claustres, jaciments contra amfiteatres o monestirs contra hospitals, tot divertint els espectadors, involucrant-hi gent del territori, descobrint històries increïbles i joies desconegudes.
El popular comunicador Roger de Gràcia, que actualment dirigeix i presenta “Estat de Gràcia” a Catalunya Ràdio, és el mestre de cerimònies d’aquesta batalla singular, en què es presenten dos monuments i se’ls posa cara a cara. Els reporters Candela Figueras i Ivan Medina viatgen en paral·lel a cada localització: cada un ha de buscar les millors armes i històries per fer que el seu monument sigui el guanyador de cada programa, per mitjà dels vots dels espectadors.
Les catalanes i els catalans són el jurat de “Batalla monumental”: l’audiència decideix el guanyador de cada setmana, votant-lo a través de les xarxes socials de @BatallaTV3 a Instagram, Twitter i Facebook. Els sis monuments finalistes passaran a la gran final, que es disputarà en un especial en directe, en què competiran per ser el monument favorit de Catalunya.
A més de la participació dels espectadors, el programa també compta amb la intervenció de personatges populars vinculats emocionalment amb cada monument, com Xavier Sala-i-Martín, Custo Dalmau, Benedetta Tagliabue, Javier Mariscal, Joan Roca, Fermí Fernàndez, Sebastià d’Arbó o l’actriu de la popular sèrie “Les de l’hoquei” Laia Fontàn, que posen el seu gra de sorra per fer decantar les votacions del públic.
El programa, dirigit per Uri Garcia (“Joc de cartes”, “Casal Rock”, “El 23F des de dins”, Premi Ondas 2001) i produït per Sàpiens (Som*) (“Sota terra”, “Manual de supervivència”, “La mort de Guillem”), mostra cada un dels monuments seleccionats amb una bellesa, intensitat i profunditat mai vistes fins ara, d’una manera entretinguda i rigorosa.
“Batalla monumental” és una producció de TV3 amb la col·laboració de Sàpiens (Som*) i la participació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Aquest projecte va ser seleccionat per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, amb el suport del Departament de Cultura, a la convocatòria per fomentar produccions audiovisuals i reactivar el teixit empresarial d’aquest sector.