16.08.2022 |
Viure als Pirineus

SALUT

Les dones no poden avortar lliurement a la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran

Cap dels centres sanitaris de la vegueria pirinenca ofereixen ni tan sols l'opció de les píndoles abortives.
Pla americà de la consellera de Salut, Alba Vergés, visitant les instal·lacions de l'Hospital de Cerdanya amb el seu director, Francesc Bonet, i altres autoritats. Imatge del 22 de febrer de 2019 (Horitzontal).
La consellera Alba Vergés visitant l'Hospital de Cerdanya el febrer de 2019/ACN
Les dones no poden avortar lliurement a la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran

A la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran no hi ha, encara avui, la possibilitat que les dones puguin avortar quirúrgicament, ni tan sols fer la interrupció voluntària farmacològica, La directora de la regió sanitària, Divina Farreny, diu que s'està treballant en aquest aspecte i confia que abans d'acabar l'any, aquesta pràctica es pugui fer tant a l'Hospital del Pallars, a Tremp, com a l'Hospital Val d'Aran de Vielha, però en cap cas a la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell, ni a Puigcerdà, a l'Hospital de Cerdanya. 

Cap dels centres hospitalaris de la vegueria pirinenca ofereixen l'opció de les píndoles abortives. En alguns casos, perquè el centre no està acreditat i en altres perquè els professionals exerceixen el seu dret a objectar. En el cas del Pallars, Marta Bacardit, de l'associació de Dones Feministes, assenyala les institucions: "Aquest és un conflicte que ha destapat el moviment feminista, però és un conflicte que les institucions pallareses, tan polítiques com sanitàries, sabien i que han mantingut en silenci fins al dia d'avui."

Imatge de l'entrada a un CAP del Pallars amb cartells en defensa de l'avortament al territori. Imatge del 9 de març del 2020. (horitzontal)

(Entrada a un CAP del Pallars, amb cartells en defensa de l'avortament als centres pirinencs/ACN)

Lleida

El Departament de Salut ha iniciat tràmits amb la clínica privada Vithas de Lleida per possibilitar que les dones d'aquesta demarcació veguerial puguin avortar quirúrgicament. Fins ara les dones lleidatanes havien de desplaçar-se a altres demarcacions. Segons Farreny, hi ha moltes dones en situació vulnerable que són les qui és "nodriran" d'aquest servei que ha de suposar una "equitat" respecte al conjunt del país. S'ha referit així a casos de treballadores del "sexe comercial" que tenen la necessitat d'interrompre l'embaràs. "És un dret de les dones i hem de veure quines opcions tenim igual que ha la resta de Catalunya", ha conclòs Farreny.

Respecte a les dificultats de poder avortar quirúrgicament a partir de la novena setmana de gestació, la gerent de la Regió Sanitària de Lleida, Divina Farreny, ha explicat aquest dimarts que és una qüestió que ja porta la consellera Alba Vergés des que va iniciar el mandat. En aquest sentit, ha recordat la incorporació de la directora clínica territorial de Ginecologia i Obstetrícia, que ha fet que es pugui avançar en diverses coses.

Hospital del Pallars bis

A Lleida s'han buscat alternatives a l'objecció de consciència que mantenen tots els professionals de l'Hospital Arnau de Vilanova respecte a l'avortament quirúrgic, però a l'Alt Pirineu i Aran tot està per fer.
 

Les dones no poden avortar lliurement a la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran
Comentarios