"Demanem que, el cap de setmana, el confinament perimetral sigui comarcal o fins i tot de l’àmbit de regió sanitària"

Des de Junts per Catalunya a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran demanen que "el cap de setmana, el confinament perimetral sigui comarcal o fins i tot de l’àmbit de regió sanitària, i que això es determini com més aviat millor. Així es facilitaria la vida dels nostres habitants i el control del confinament per part de les autoritats, i alhora se’n beneficiarien el comerç i la resta de sectors d’activitat".
Senderisme a Catalunya
photo_camera Imatge de dos excursionistes. Foto d'arxiu.

En un comunicat oficial de Junts per Catalunya de la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran fan aquesta demanda. Aquest és el comunicat públic emès pel partit: 

"Des de la vegueria de Junts per Catalunya de l’Alt Pirineu i Aran som plenament conscients de la delicada situació sanitària que viu tot el món a causa de la pandèmia de la Covid19, a la qual el nostre país i el nostre territori no en són aliens.

El primer confinament, durant els mesos de març i abril, va ser imprescindible per controlar la primera onada, que fou especialment dolorosa per la pèrdua de moltes vides. El sistema sanitari es col·lapsà, però gràcies a la feina i a la implicació extraordinàries dels seus professionals, se’n va aconseguir minimitzar els danys. Les restriccions d’aquesta tardor han servit per evitar el segon col·lapse hospitalari, tot i que s’ha arribat a gairebé 600 ingressats a les UCI.

Però no podem oblidar l’afectació social i econòmica de les restriccions, sobretot quan no han anat acompanyades de cap mesura d’ajuda als sectors afectats per part del govern espanyol, que en té les competències i els diners per promoure-les. En moments com aquest, és molt difícil trobar l’equilibri entre salut i economia, però cal treballar de forma incessant per arribar-hi, i això només es pot fer amb la participació de tots els territoris i sectors. És per això que, des del Pirineu, pensem que la nova estratègia que està dissenyant el govern, i que permet mesures de flexibilització, ha de comptar amb la territorialització: les mesures s’han de pensar i aplicar tenint en compte les peculiaritats de cada zona. A l’Alt Pirineu i Aran, només 19 dels 77 municipis superen els 500 habitants. Això vol dir que la majoria d’ells no tenen serveis bàsics com farmàcia, serveis mèdics i sanitaris, serveis socials, botigues d’alimentació... i els seus habitants a la força s’han de desplaçar del municipi entre els divendres i la matinada de dilluns, ja que molts, per qüestions laborals, deixen molt sovint les compres i altres gestions importants pel cap de setmana.

És per això que, des del Pirineu, pensem que la nova estratègia que està dissenyant el govern, i que permet mesures de flexibilització, ha de comptar amb la territorialització: les mesures s’han de pensar i aplicar tenint en compte les peculiaritats de cada zona 

Per aquest motiu demanem que, el cap de setmana, el confinament perimetral sigui comarcal o fins i tot de l’àmbit de regió sanitària, i que això es determini com més aviat millor. Així es facilitaria la vida dels nostres habitants i el control del confinament per part de les autoritats, i alhora se’n beneficiarien el comerç i la resta de sectors d’activitat. Aquesta mesura afavoriria també les estacions d’esquí, de les quals depenen moltes famílies del Pirineu. Però a la vegada és evident que només podem demanar la relaxació de restriccions si tots complim les normes sanitàries bàsiques i imprescindibles: mínims contactes socials, distància física, mascareta, rentats de mans, a l’aire lliure sempre que sigui possible, i amb ventilació freqüent dels espais tancats. I, molt important: complir correctament amb l’aïllament domiciliari si volem trencar les cadenes de contagi. És l’única manera d’avançar sense empitjorar les dades epidemiològiques i causar més dolor i, també, de minimitzar, tots junts, uns danys econòmics i socials que al Pirineu poden ser molt importants."

comentaris