SALUT PÚBLICA

Disminueix un 7% el nombre de fumadors a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran durant la pandèmia

Arrenca un procés participatiu per conèixer l'opinió ciutadana sobre la prohibició de fumar en espais comunitaris
fumadors-696x472
photo_camera Disminueix un 7% el nombre de fumadors de l'Alt Pirineu durant la pandèmia

El nombre de persones majors de 15 anys consumidores de tabac s'ha reduït durant la pandèmia a tot Catalunya, segons dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA). A la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran la reducció ha estat del 7%, mentre el 2021 hi havia un 19,9% de fumadors majors de 15 anys, el 2020 n'hi havia un 26,9%.

Ara, en el Dia Mundial Sense Tabac, la Xarxa de Prevenció de Tabaquisme de Lleida arrenca un procés participatiu per conèixer l'opinió ciutadana sobre la prohibició de fumar en espais comunitaris.

L'abordatge del tabaquisme que fa el Departament de Salut inclou estratègies per evitar la incorporació de nous fumadors, augmentar el nombre d'exfumadors i evitar l'exposició al fum ambiental del tabac, principalment en la infància. El Programa Atenció Primària Sense Fum (PAPSF) és una iniciativa emmarcada en el programa Suma Salut per impulsar el paper de l'atenció primària en l'ajuda a deixar de fumar i en la prevenció i el control del consum de tabac.

fumadors-696x472
Disminueix un 7% el nombre de fumadors de l'Alt Pirineu durant la pandèmia 

Precisament, una enquesta realitzada a través del programa Suma Salut a les dues regions sanitàries revela que gairebé el 70% de les persones que fumen han rebut alguna vegada o regularment consell d'algun professional sanitari sobre el seu consum. En el cas dels estudiants, el 62% declaren que algun professional de l'educació els ha recomanat alguna vegada que deixin de fumar.

Els llocs on els enquestats han estat més exposats al fum són les terrasses de bars i restaurants (75,6%), en activitats lúdiques en espais oberts (52,1%) i a les cues per entrar a locals. Només un 17% declara no haver estat exposat enlloc. El 90% de les persones enquestades està a favor, a més, de millorar la protecció de la salut i que no es fumi a les terrasses o es faci amb restriccions. Fins i tot les persones que fumen creuen en la seva majoria que s'haurien d'afegir mesures protectores, segons l'enquesta.

Com a possibles mesures per a reduir el consum de tabac, les persones enquestades han assenyalat ampliar els espais públics lliures de fum de tabac on no es permeti fumar o intensificar mesures educatives a través de programes escolars. També proposen campanyes de sensibilització en mitjans de comunicació, eliminar la publicitat encoberta del tabac, augmentar-ne el preu o finançar tots els tractaments farmacològics de primera línia per ajudar a deixar de fumar, entre d'altres.

comentaris