ENERGIA

La Diputació de Lleida promou la rehabilitació energètica dels edificis municipals

El ple de la Diputació de Lleida també ha aprovat una moció del PSC i UA de suport a la candidatura als JJOO Pirineus-Barcelona 2030
Pla mitjà del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, amb el vicepresident Jordi Latorre i la portaveu d'ERC, Mercè Carulla, durant el Ple de la institució del 16 de setembre del 2021. (Horitzontal)
photo_camera El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, Jordi Latorre i Mercè Carulla / diputaciolleida.cat

El Ple de la Diputació de Lleida celebrat aquest dijous ha aprovat inicialment el Pla de Cooperació per fer front a les despeses per a la certificació i qualificació energètica d'edificis pertanyents o utilitzats pels ajuntaments de la demarcació, que compta amb una partida de 508.200 euros. Segons descriu el Pla, la transició energètica és un dels set àmbits prioritaris del Projecte Estratègic per la Transformació Econòmica de Lleida i de l'Alt Pirineu i Aran 2020-2027. 

El projecte tractor número 6 per a la transformació econòmica Energia i món local, té l'objectiu d'impulsar inversions de millora de l'eficiència energètica d'edificis, equipaments i infraestructures públiques, de generació i consum d'energies renovables mitjançant les fórmules d'autoconsum, consum compartit i comunitats locals d'energia, i de desplegament d'infraestructura de recàrrega i suport al vehicle elèctric. Una de les actuacions previstes en aquest projecte és incentivar que les administracions locals disposin de la Certificació Energètica d'Edificis en els termes que seran exigibles per accedir a les subvencions del Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència (MRR).

En aquest sentit, les propostes d'intervencions s'han de definir en una reducció de com a mínim el 30% del consum d'energia primària no renovable i la millora d'almenys una lletra en la qualificació energètica en emissions de CO2 de l'edifici. Pel que fa a edificis que compten amb una qualificació energètica 'A' en emissions de CO2, les propostes de millora hauran de permetre assolir un salt d'una lletra en la qualificació parcial de la demanda tèrmica de l'edifici. En el cas que el document de recomanacions contempli propostes de renovació d'instal·lacions tèrmiques, aquestes hauran d'incorporar equips abastits per energia provinent de fonts renovables (solar tèrmica, geotèrmica, aerotèrmia i hidrotèrmia mitjançant bomba de calor o biomassa).

Suport a la candidatura als JJOO Pirineus-Barcelona 2030

La sessió plenària de la Diputació de Lleida també ha aprovat -amb 22 vots a favor i un en contra- la moció presentada pels grups polítics del PSC i UA, de suport a la candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern Pirineus-Barcelona 2030.