07.12.2021 |
Viure als Pirineus

SALUT

Diagnostiquen 284 pacients de malaltia pulmonar obstructiva crònica l'any 2020 a l'Alt Pirineu i Aran

Malgrat la covid-19 continua sent una de les principals causes de mortalitat al món
Hospital del Pallars 2
Entrada a l'Hospital del Pallars a Tremp
Diagnostiquen 284 pacients de malaltia pulmonar obstructiva crònica l'any 2020 a l'Alt Pirineu i Aran

L'any passat a la demarcació de l'Alt Pirineu i Aran es van diagnosticar 284 casos nous de malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC). En total, al 2020 hi havia una prevalença de 3.646 persones amb MPOC a la regió sanitària pirinenca. Aquesta malaltia té lloc perquè s'inflamen els bronquis i es destrueixen els envans dels alvèols. Malgrat la covid-19, continua sent una de les principals causes de mortalitat del món. Aquest dimecres es commemora el Dia Mundial d'aquesta malaltia que afecta un 10% de la població.

Eduard Sajurjo, director assistencial de l'Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp, remarca que al Pirineu, com a la resta de Catalunya, la primera diagnosi es fa a l'atenció primària i els casos greus es tracten a l'hospital. A Tremp, per exemple, atès que no hi ha l'especialitat de pneumologia a l'hospital, hi ha com a referent un professional de medicina interna, que ha ampliat la formació en aquest camp, i és qui assumeix i controla la major part dels casos més greus o complexes, evitant així el seu desplaçament a altres hospitals de referència.

Un dels tractaments que reben aquests pacients és l'oxigenoteràpia domiciliària. En concret, l'any 2020 se'n van prescriure 69 a la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran. Majoritàriament el subministrament d'oxigen és a través de concentradors estàtics o portàtils segons prescripció del servei territorial de pneumologia. Són tractaments crònics i mantinguts en el temps segons la intensitat i la quantitat d'hores diàries que requereix la persona i que sol superar les 16 hores diàries. 

La malaltia

Els alvèols són unes petites bosses en contacte directe amb els vasos sanguinis, on arriba l'aire que entra pels pulmons a través d'uns conductes que es van bifurcant progressivament (els bronquis). Als alvèols és on té lloc l'intercanvi de gasos entre el medi exterior i l'interior de l'organisme, és a dir, és on l'oxigen passa a la sang i s'elimina diòxid de carboni. El resultat és una dificultat progressiva per respirar adequadament, cosa que es tradueix en ofec en fer les activitats de la vida diària. Hi ha dos tipus de malaltia pulmonar obstructiva crònica, la Bronquitis crònica, definida per una tos prolongada amb moc; i l'Emfisema, caracteritzat per la destrucció dels pulmons amb el temps.

La causa més important de la MPOC és el consum de tabac. Més del 90% dels malalts diagnosticats fumen o han fumat durant molts anys. El fum de l'ambient i algunes condicions laborals també poden causar la malaltia. La inhalació de fum produeix inflamació dels bronquis i destrucció dels envans alveolars. Això explica que els efectes siguin només parcialment reversibles (atès que hi ha un comportament de destrucció i d'inflamació crònica). No es pot aconseguir recuperar allò que s'ha perdut però es pot optimitzar allò que encara es té. Les persones que pateixen aquesta malaltia és important que segueixin les recomanacions d'hàbits saludables que els indiquen els seus professionals sanitaris.

Diagnostiquen 284 pacients de malaltia pulmonar obstructiva crònica l'any 2020 a l'Alt Pirineu i Aran
Comentarios