os

Depana defensa la coexistència de l'os amb la ramaderia extensiva i critica "la demagògia" d'Unió de Pagesos

Asseguren que la coexistència amb l’os és possible i que la seva població al Pirineu continua batent rècords amb danys mínims a la ramaderia.
Os ramat Àreu
photo_camera Un os enfrontat amb un gos, aquest dimecres a Àreu, al Pallars Sobirà / (Cedida)

Davant les darreres notícies sorgides per la presència d'un os bru a la Vall Ferrera, al Pallars Sobirà, i "l’alarmista reacció i comentaris d’una part del sector ramader sota el paraigua d'Unió de Pagesos", la Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (DEPANA) ha volgut sortir al pas d'algunes informacions i fer algunes puntualitzacions.

Per DEPANA, l’observació d’ossos a prop d’algunes carreteres i nuclis rurals no és un fet excepcional ni estrany i es produeix durant la primavera, època de zel dels plantígrads, que també és el moment d’emancipació dels joves dels grups familiars. Segons l'organització mediambientalista "al vídeo gravat aquests dies a la Vall farrera es pot apreciar un animal jove i inexpert, separat de la mare recentment i que només mostra curiositat envers els seus veïns, sense que es detecti cap mostra d’agressivitat. L’os fuig davant de la presència dels gossos i el pastor".

Actitud demagògica d'Unió de Pagesos

DEPANA lamenta que el sindicat Unió de Pagesos i una part del sector ramader hagi decidit convocar una manifestació el proppassat dia 20 de maig arran de l’albirament d’un d’aquests plantígrads, "una actitud demagògica que mostra la manca d’interès per millorar la convivència entre l’espècie i els habitants del Pirineu". La Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural ha afegit que "les diferents administracions públiques i les entitats de conservació de la naturalesa (Fundació Oso Pardo / DEPANA), per contra, fa anys que treballen per la coexistència i per minimitzar els possibles danys".

Ossos manifestació ramaders Llavorsí 4
Concentració de ramaders a la seu del Parc Natural de l'Alt Pirineu, a Llavorsí / Marta Lluvich

Una realitat ben diferent

Segons explica DEPANA, la realitat és que els atacs d’úrsids a la cabana ramadera del Pirineu català es van reduir dràsticament després de l’adopció de mesures preventives de protecció dels ramats i es mantenen estables, amb 15 animals morts el 2023, malgrat el creixement continuat de la població del plantígrad.

La Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural recorda que la principal mesura que impulsen les administracions és l’agrupament dels ramats de cabrum i oví que pugen als ports del Pirineu durant l’estiu. Durant el dia, pastors contractats per la Generalitat acompanyen els ramats, que a la nit es tanquen amb tancats electrificats, protegits també per gossos mastins. "El sistema funciona, ja que només un 0,16% del bestiar dels agrupaments va morir depredat per l’os el 2022", asseguren.

Dades oficials de danys

Aquestes són les dades que facilita la Generalitat mitjançant el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca sobre els danys causats per ossos l’any 2023 a tot el Pirineu català (Vall d’Aran inclòs):

  • 9 atacs sobre apicultura. Total de 49 ruscs, caixes i nuclis, que van comportar una indemnització conjunta de 5.105 euros.
  • 14 atacs sobre ramaderia ovina i caprina: 14 ovelles, 1 cabra. Total 2.715 euros.
  • 1 atac sobre un vedell: 600 euros.

Indemnitzacions totals l’any 2023 per danys a causa de l’os: 8.420 euros.

Per DEPANA, "la conservació de l’os i el seu impacte en els altres sectors és un tema sobre el qual s’ha de treballar i no es pot descuidar, però que cal valorar en la mesura justa" i afirmen que amb les mesures actuals aplicades pel Govern català "la sinistralitat és notablement baixa" tenint en compte el total de cabanya ramadera que hi ha al Pirineu català.

Desaparició de la ramaderia extensiva

La Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natura considera que "la desaparició de la ramaderia extensiva de muntanya és un fet que es produeix a tot Catalunya sense excepcions, amb os o sense" i "això demostra que els problemes reals del sector són molt diferents: la manca de renovació generacional, la manca de suport per comercialitzar un producte de primera qualitat, la manca de competitivitat, els problemes estructurals, etc."