PRESSUPOSTOS

La Diputació de Lleida aprova un pressupost de 164,4M€ dels quals 80,3 MEUR aniran a ens locals

El president Joan Talarn destaca que ajuntaments, consells comarcals i EMD rebran directament 80,3 milions d’euros, 17 milions les entitats socials i econòmiques sense ànim de lucre, i es preveuen 20,3 milions en inversions, arranjaments i millores
Diputació Lleida Pressupostos 2023
photo_camera La Diputació de Lleida aprova un pressupost de 164,4M€ / @DiputacioLleida

El ple de la Diputació de Lleida ha aprovat aquest dilluns el pressupost per a l’any 2024, que és de 164.454.724 € comptant els organismes autònoms de l’IEI, Patronat de Turisme Terres de Lleida, Patronat de Promoció Econòmica i l’Organisme de Recaptació. Aquesta xifra representa un increment del 9,8% respecte del pressupost inicial de l’any 2023 i una distribució del 71,5% dels fons de la corporació cap als municipis de Lleida, Alt Pirineu i Aran.

Segons ha explicat el president de la Diputació, Joan Talarn, “el 60% de les despeses previstes s’injecten directament als municipis a través d’ajuntaments, consells comarcals i entitats menors així com associacions sense ànim de lucre amb 80,3 milions per a les administracions locals i 17 milions a les entitats socials i econòmiques sense ànim de lucre. A aquesta xifra li podem sumar els 20,3 milions previstos en inversions, arranjaments i altres millores directes al territori, de manera que preveiem destinar el 71,5% del pressupost de la Diputació, 117,6 milions, a les comarques de Lleida, Pirineu i Aran”.

Per àrees, Presidència està dotada amb 15M €, Cooperació Municipal i Comarcal, 28,7 milions; Vies i Obres, 20,4 milions; Medi Ambient i Finques, 2,4 milions; Noves Tecnologies, 7,7 milions; Igualtat i Cooperació Internacional, 2,2 milions; i l’àrea de Salut i Benestar Social, amb un total de 24M €. Pel que respecta als organismes autònoms, l’IEI ha pressupostat 12,2 milions: l’Organisme de Recaptació, 8,8 milions; el Patronat de Turisme, 5,6 milions; i el Patronat de Promoció Econòmica, un total de 4,8 milions.

El diputat de Finances, Marc Baró, ha destacat “el compromís d’implementar mecanismes que dotin l’execució pressupostària i administrativa d’una major agilitat i efectivitat” i la previsió de reforçar els llocs de comandament de les àrees, amb la creació d’11 places de tècnic d’administració general A1 i cobrir fins a 14 places als diferents organismes autònoms, amb “l’objectiu de cobrir el màxim possible de les necessitats d’un món local històricament infrafinançat que necessita de la Diputació per completar els seus propis pressupostos locals”.

La diputada i portaveu del grup del PSC, Cristina Morón, ha destacat l’increment pressupostari en l’àrea de Cooperació, que és la que ha de donar un suport real i efectiu als municipis. També ha subratllat la necessitat de simplificar el funcionament de l’administració i de treballar plegats per arribar a acords, planificar i cooperar. D’altra banda, ha posat l’accent en “la responsabilitat que té la Diputació de Lleida en l’arrelament de les persones a la nostra terra i en la lluita contra el despoblament”. A més a més, ha destacat que 2024 serà l’any amb la major partida pressupostària dedicada a Noves Tecnologies, que també ha de servir per interconnectar els municipis i nodrir-los dels recursos necessaris.

El vicepresident tercer, Juan Antonio Serrano, del grup d’Unitat d’Aran, ha dit que es tracta “d’un pressupost ambiciós”, que compta “amb més recursos per als ens locals, per oferir uns millors serveis a la ciutadania, una millor qualitat de vida i, en definitiva, per ajudar els municipis en el seu funcionament”. També s’ha referit al Patronat de Turisme que incrementa la seva dotació pressupostària fins als 5,6 M €, i que en dedicarà més d’1,2 per a ajuts en actuacions de promoció turística adreçats a ajuntaments, consells comarcals i associacions i entitats turístiques.

Diputació Lleida Pressupostos 2023 2
El ple de la Diputació va guardar un minut de silenci en memòria de Beatriz, víctima d’un feminicidi a Torallola /  @DiputacioLleida

Per la seva part, la vicepresidenta Rosa Pujol, i portaveu del Grup Ara Pacte Local, ha manifestat la seva estupefacció davant el vot en contra del grup de Junts-Impulsem als pressupostos “després que hàgim incorporat la major part de les propostes que han fet en el període de negociació”. “Al final, sembla que l’oposició als comptes vingui més per la reivindicació de disposar de més assessors, que no pas de la bondat dels comptes”. Pujol ha reivindicat que aquests pressupostos “més que per l’increment del 10% respecte als de 2023, seran importants perquè ens hem compromès a aplicar-los amb major agilitat i eficàcia”.

El pressupost de la Diputació de Lleida i els seus Organismes Autònoms ha estat aprovat amb els vots a favor dels grups de govern, ERC, PSC, UA i APL i amb els vots en contra dels grups de Junts-Impulsem i del PP. En el cas de Junts-Impulsem, han argumentat que no s’han acceptat les 10 propostes que han presentat, tot i que el govern ha defensat la inclusió de fins a 7 d’elles, i per part del PP, que no tenen garanties de l’execució del mateix.

Minut de silenci pel feminicidi de Torallola

El ple de la Diputació ha començat amb un minut de silenci en mostra de dol i memòria de Beatriz, víctima d’un feminicidi a Torallola.