FRONTERES

Davant la inacció dels polítics, els veïns reobren els passos fronterers tancats fa dos anys per França

Aquest divendres a la nit, els veïns han retirat les pedres que barraven el pas del Coll de Banyuls amb una gran excavadora
Pas Camí d'Age
photo_camera El Camí d'Age, a la Cerdanya, es va reobrir per una acció dels veïns / TV3

Dels quatre passos a la frontera administrativa entre Catalunya i França, ja només en queden dos de tancats. No els ha reobert la iniciativa política, sinó els mateixos veïns. L'últim pas que ha caigut és el del coll de Banyuls, aquest divendres a la nit.

Pas Coll de Banyuls 2
Els veïns han retirat les pedres que barraven el pas del Coll de Banyuls amb una gran excavadora / @Esborrem

El Col·lectiu per l'Obertura dels Passos Fronterers ha retirat les pedres que barraven el pas a la Catalunya Nord amb una gran excavadora. Diuen que han pres la iniciativa per solucionar situacions injustes per veïns i treballadors d'un costat i l'altre de la frontera.

El Col·lectiu per l'Obertura dels Passos Fronterers ha retirat les pedres que barraven el pas a la Catalunya Nord amb una gran excavadora. Diuen que han pres la iniciativa per solucionar situacions injustes per veïns i treballadors d'un costat i l'altre de la frontera.

Pas Coll de Banyuls
El Col·lectiu per l'Obertura dels Passos Fronterers ha retirat les pedres que barraven el pas a la Catalunya Nord amb una gran excavadora / @Esborrem 

El pas fronterer entre Espolla, a l'Alt Empordà, i Banyuls de la Marenda, al Rosselló, es va tancar l'11 de gener del 2021 amb una filera de rocs per ordre precisament de la dels Pirineus Orientals -- a representació del govern francès a la Catalunya del Nord. Els arguments de França, en plena pandèmia, era que volia "contenir la immigració irregular i l'amenaça terrorista".

El juny del 2021 el pas es va reobrir per error, però es va tornar a tancar de seguida. Des del seu tancament, s'han fet múltiples manifestacions al punt per demanar-ne la reobertura. 

Segon pas fronterer reobert pels veïns

A més del coll de Banyuls, França també va tancar els passos del Camí de la Vinyola, Coll de Manrella i Camí d'Age. El Camí d'Age, però, fa temps que està reobert també per una acció dels veïns com es pot veure en aquesta imatge:

Pas Camí d'Age
El Camí d'Age, a la Cerdanya, es va reobrir per una acció dels veïns / TV3

A la Cerdanya, el tancament dels passos fronterers secundaris s’ha viscut de manera molt negativa. La línia de la frontera és situada, d’una banda, enmig de camps de conreu o terrenys boscosos pertanyents als municipis de Guils, Puigcerdà i Alp, i, d’una altra banda, a les comunes de la Tor de Querol, Enveig, Ur, la Guingueta d’Ix (Bourg-Madame) i Palau de Cerdanya. Una colla de fites de granit n’assenyalen el traçat, però la relació entre els veïnats ha estat sempre necessària, complementària i productiva.

La reobertura d'aquests passos és una llarga reivindicació d'alcaldes, veïns i entitats a les dues bandes de la frontera administrativa.

L'octubre del 2022, precisament al coll de Banyuls, una trentena de càrrecs electes de 15 poblacions afectades van firmar un manifest per reclamar l'obertura dels passos.