ESPAIS NATURALS

Constitueixen la Comissió de seguiment del congost de Mont-rebei

Dona el tret de sortida a la redacció del Pla d'usos que ha d'establir una estratègia d'actuació i gestió integral
Pla obert de la reunió en què s'ha constituït la Comissió de seguiment del congost de Mont-rebei, celebrada el 19 de març del 2021 a la Diputació d'Osca. (Horitzontal)
photo_camera Reunió en què s'ha constituït la Comissió de seguiment del congost de Mont-rebei, / Javier Blasco/Diputació d'Osca

La Comissió de seguiment del congost de Mont-rebei ha quedat constituïda aquest divendres a la Diputació d'Osca en una primera reunió de treball amb l'empresa adjudicatària de la redacció del futur Pla d'usos per establir una estratègia d'actuació i gestió integral de l'entorn de l'embassament de Canelles i del mateix congost. L'elaboració d'aquest document és fruit de la col·laboració entre les diputacions de Lleida i Osca, formalitzat l'agost de 2020. L'objectiu del Pla d'usos és fixar les línies generals d'actuació en la zona i establir una pauta per a la promoció i posada en valor d'aquest espai natural a través del turisme com a motor econòmic del territori, minimitzant el risc per a les persones donat l'estat geològic de la zona.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, al costat del de la Diputació d'Osca, Miguel Garcia, durant la reunió on s'ha constituït la Comissió de seguiment de Mont-rebei, celebrada el 19 de març del 2021 a la Diputació d'Osca. (Horitzontal)(Foto: El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, al costat del de la Diputació d'Osca, Miguel Garcia, durant la reunió  / Javier Blasco/Diputació d'Osca)

La Comissió la conformen el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el seu homònim d'Osca, Miguel Gracia; l'alcalde de Sant Esteve de la Sarga i president del Consell d'alcaldes del Pallars Jussà, Jordi Navarra; l'alcalde de Bonansa i president de la comarca de la Ribagorça, Marcel Iglesias; el director general d'Ordenació del Territori del govern aragonès, José Manuel Salvador Minguillón, i el cap de la secció de Biodiversitat i Medi Natural de Lleida de la Generalitat, Xavier Marco. A més, també hi assistit a la reunió el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa, i la directora dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat, Dolors Tella.

El president de la diputació lleidatana, Joan Talarn, ha destacat que el congost és un valor econòmic comú d'ambdues comunitats que ha de poder continuar sent-ho i que el Pla d'usos permetrà regular les solucions als problemes de seguretat i massificació dels últims temps. El president de la Diputació d'Osca, Miguel García, ha ressaltat la complicitat i el consens amb tots els municipis del territori per poder avançar en la millora de la gestió de la zona.

A més de regular els usos turístics de l'entorn i la làmina d'aigua, la redacció del Pla d'usos preveu la realització d'un estudi geològic de les roques, especialment de les zones on estan ubicats els passos de persones, per tal de determinar els riscos d'allaus i proposar diferents mesures correctores que minimitzin els riscos per a les persones.

La redacció del Pla d'usos, després del procés de licitació i contractació efectuat per la Diputació d'Osca, anirà a càrrec de Prames, SA, una empresa fundada el 1989 a Saragossa i especialitzada en la redacció de projectes vinculats a l'entorn de la muntanya i el senderisme, serveis cartogràfics, restauració i senyalització de camins de muntanya, així com construcció de refugis.