FONS EUROPEUS

El Consorci Segre Rialb presenta als fons Next Generation una trentena de propostes per valor de 6 MEUR

Els sis municipis de l'entorn del pantà presentaran esmenes al Pla Hidrològic per demanar les compensacions pendents
Pla obert de la presa i l'embassament de Rialb, vistes des d'un mirador de la Baronia de Rialb (Noguera), a prop del nucli de Gualter. Imatge del 22 d'octubre de 2021. (Horitzontal)
photo_camera Presa i l'embassament de Rialb / Albert Lijarcio

El Consorci Segre Rialb ha presentat un projecte per un valor de sis milions d'euros a la convocatòria dels fons europeus Next Generation. Aquest recull una trentena de propostes per dur a terme en els pròxims tres anys i repartides entre els sis municipis que hi ha al voltant de l'embassament. El punt de partida és l'aigua i d'entre les accions plantejades hi ha l'impuls d'activitats nàutiques d'interior, l'arranjament de part d'una via blava al voltant del pantà o la millora del canal d'aigües braves del Parc Fluvial del Segre de Ponts (Noguera). D'altra banda, els integrants de l'ens volen presentar esmenes al Pla Hidrològic de l'Ebre 2021-2027 per demanar que aquest inclogui les compensacions pendents per la construcció de la presa.

El projecte que opta a rebre finançament dels Next Generation s'ha presentat dins l'àmbit de destinacions turístiques rurals i pretén "crear una estació nàutica d'interior incrementant els usos del pantà", segons ha explicat la presidenta del Consorci Segre Rialb i alcaldessa de Peramola, Gemma Orrit. En aquest sentit, el pla s'acompanya d'altres propostes de millora de l'entorn per, amb tot plegat, contribuir a la desestacionalització de l'oferta turística actual i posar en valor la infraestructura.

Pla obert d'una part de la platja fluvial d'Ogern, a Bassella (Alt Urgell), totalment buida. Imatge del 22 d'octubre de 2021. (Horitzontal)
(Foto: Una part de la platja fluvial d'Ogern, a Bassella (Alt Urgell) / Albert Lijarcio)

Així, pel que fa a la via blava al marge de l'embassament de Rialb i el riu Segre, es planteja començar a arranjar el tram que discorre pels termes municipals alturgellencs d'Oliana i Peramola -a la cua del pantà-, a més de Ponts, on hi ha la presa. La idea és crear un sender per anar a peu o en bicicleta que acabi recorrent els sis municipis d'aquest entorn, tal com ha explicat la presidenta del Consorci Segre Rialb. Per fer-ho possible, calculen que es necessiten prop de mig milió d'euros, als quals si sumen uns altres 600.000 per desenvolupar infraestructures, accessos i senyalització de l'embassament.

Mentre, a banda de l'adequació del canal d'aigües braves de Ponts, al projecte també es preveu una partida per a la millora de l'eficiència energètica del Parc Fluvial del Segre d'aquesta localitat i una altra per a la renovació d'aquestes instal·lacions i el mobiliari urbà. Tot plegat, per un import de gairebé un milió d'euros. A més, amb els recursos dels fons europeus es vol crear un centre de tecnificació d'escalada a Peramola i adequar la platja fluvial del nucli d'Ogern, a Bassella (Alt Urgell). En tots dos casos, el pressupost contemplat en cada actuació supera els 600.000 euros.

Pla obert de la presidenta del Consorci Segre Rialb i alcaldessa de Peramola, Gemma Orrit, amb altres representants de l'ens en una assemblea celebrada a Tiurana (Noguera). Imatge del 25 d'octubre de 2021. (Horitzontal)
(Foto: La presidenta del Consorci Segre Rialb i alcaldessa de Peramola, Gemma Orrit, amb altres representants de l'ens / Albert Lijarcio)

Des del Consorci també han plantejat diverses accions encaminades a la millora de la connectivitat d'Internet en diversos punts d'interès turístic de l'entorn, a més d'altres propostes de divulgació del patrimoni natural i cultural en format digital. D'altra banda, també s'han inclòs part de les obres de rehabilitació de l'antiga església del Monestir de Santa Maria de Gualter, a la Baronia de Rialb (Noguera) o l'adquisició d'un catamarà que funcioni amb energia solar per fer rutes per l'embassament de Rialb, entre d'altres.

Embarcador a Tiurana i demolició de cases a la Clua

Al conjunt d'accions proposades en el marc dels Next Generation cal sumar-hi també les actuacions que pròximament durà a terme la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) a la zona. Així, l'adequació d'un embarcador a Tiurana (Noguera) és a punt per sortir a licitació, un cop redactat el projecte. Més avançat està encara el procés de demolició de diverses cases al nucli de la Clua, a Bassella, on queda pendent la publicació de la resolució definitiva de l'adjudicació.

D'altra banda, i aprofitant que el Pla Hidrològic de l'Ebre es troba en fase de consulta pública, des del Consorci Segre Rialb estan treballant en la presentació d'esmenes. Aquesta qüestió s'ha tractat en el marc d'una assemblea de l'ens celebrada aquest dilluns a Tiurana. Així, Orrit ha detallat que l'objectiu és continuar demanant les actuacions de compensació per la construcció del pantà -ara fa més de vint anys- que encara no s'han fet i afegir-ne d'altres de noves de caire mediambiental, entre d'altres.