ESPAIS NATURALS

La consellera Jordà presenta el full de ruta de l'Agència de la Natura que tindrà una seu a cada vegueria

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha explicat que l’objectiu és que l’Agència de la Natura de Catalunya sigui realitat durant l’any 2024.
Agència de Natura full de ruta 3 ACN
photo_camera Presentació del full de ruta de l'Agència de la Natura de Catalunya / Gemma Tubert

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha presentat aquest divendres el full de ruta de la futura Agència de la Natura de Catalunya. Jordà ha anunciat l’inici del procés de creació de l’Agència des del centre de cultura i natura de Can Trona a la Vall d’en Bas, acompanyada per la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, i el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur.

La consellera ha explicat que “per primera vegada, aglutinem la protecció, la planificació, la gestió, la restauració, la millora i l’estudi del medi natural de Catalunya, tant en l’àmbit continental com marí”. En aquest sentit, Jordà ha afegit que “volem una Agència innovadora, de màxims, que enfoqui la conservació de la biodiversitat des d’una visió integradora que afecti el conjunt de la societat i del nostre territori, i alhora la volem territorialitzada, arrelada al seu objecte, que sigui capaç de donar respostes àgils a les necessitats de biodiversitat i gestió sostenible del territori”.

Jordà ha explicat que “s’inicia un procés tant intern, amb els agents públics involucrats en la gestió i conservació de la natura, com extern de la mà del món local, les entitats i la ciutadania, que volem tirar endavant des del màxim consens i al costat de tots els agents implicats, per aconseguir l’objectiu de la creació de l’Agència de la Natura de Catalunya durant l’any 2024”. En aquest sentit, la titular d’Acció Climàtica ha afegit que aquesta mateixa setmana ha tingut lloc la primera reunió del grup motor que ha d’impulsar la creació del nou ens i que treballarà en diferents àmbits per dissenyar els estatuts de l’Agència.

Agència de Natura full de ruta 2
Reunió del grup motor de l'Agència de la Natura de Catalunya / govern.cat

El grup motor també garantirà la participació del món local i les entitats conservacionistes en el procés de creació de l’Agència. Està integrat per representants del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i també en formen part representants de l’Agència Catalana de l’Aigua, la Direcció General d’Agents Rurals del Departament d’Interior, la Direcció General de Polítiques de Muntanya i del Litoral del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, així com el Consell de Protecció de la Natura. Un cop redactats els estatuts, conjuntament amb totes les parts implicades, a finals d’any s’iniciarà la tramitació del decret que ha de culminar l’any 2024 amb la creació de l’Agència de la Natura de Catalunya.

Agència de Natura full de ruta 1
 Presentació del full de ruta de l'Agència de la Natura de Catalunya / govern.cat

L’Agència de la Natura de Catalunya tindrà personalitat jurídica pròpia i s’adscriurà al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. La seva creació permetrà tenir una major capacitat executiva i una millor definició de funcions en la protecció, la planificació, la restauració, la millora i l’estudi del medi natural, tant en l’àmbit continental com en el marí. L’Agència disposarà d’autonomia financera i recursos propis per preservar el patrimoni natural, la biodiversitat i la geodiversitat.

La creació de l’Agència de la Natura és una de les quatre palanques que el Govern vol impulsar per fer front al repte d’aturar la pèrdua de biodiversitat, que segons l’informe “L’estat de la natura i la biodiversitat a Catalunya” ha estat d’un 25%. Conjuntament amb altres eines com l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat, el Fons del Patrimoni Natural i la Llei de biodiversitat ajudaran a fer més efectives les polítiques de conservació, generar valor afegit al territori i fixar capital humà al món rural.

comentaris