FORESTAL

La consellera Jordà destinarà 72 milions d'euros al nou pla de prevenció d'incendis forestals 2022-2025

El pressupost es multiplicarà per 6, passant de 3 milions d’euros anuals a 18 milions d’euros

Teresa Jordà pla incendis forestals
photo_camera La consellera Jordà saludant els membres de les ADF i el GEPIF / govern.cat

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha presentat avui a Sant Cugat del Vallès el nou pla de prevenció d’incendis 2022-2025, per preparar els boscos de Catalunya per fer front a l’emergència climàtica i als incendis de sisena generació. La consellera ha anunciat aquestes mesures durant una visita a la masia de la Torre Negra, situada al Parc Natural de Collserola, acompanyada per l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla, i la directora general de Ecosistemes Naturals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas.

Jordà ha explicat que “el pla de prevenció d’incendis més ambiciós de la història de Catalunya suposarà una inversió històrica de més de 72 milions d’euros que s’executaran entre 2022 i 2025”. En aquest sentit, la consellera ha afegit que es tracta d’un “pla amb mirada a mig i llarg termini que pla multiplicarà per 6 el pressupost destinat a aquesta finalitat, passant dels 3 milions d’euros de 2021 als 18 milions d’euros anuals a partir d’aquest mateix any”.

La titular d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha recordat que “com a conseqüència de l’emergència climàtica els boscos del nostre país són més vulnerables que mai als incendis forestals i que cal tenir ben present l’amenaça que representen els incendis de sisena generació”. En aquesta línia, ha recordat que “els experts sempre expliquen que els incendis s’apaguen a l’hivern i per això cal tenir un paisatge i uns boscos preparats pels incendis forestals, que ajudin també i facin possible que els incendis es puguin apagar”. Per aquest motiu, Jordà ha defensat la necessitat d’aquesta inversió per actuar ambientalment per protegir i conservar els ecosistemes forestals del nostre país i garantir la salut de la biodiversitat.

Teresa Jordà pla incendis forestals 2(Foto: Moment de la intervenció de la consellera Teresa Jordà / govern.cat)

Els 18 milions d’euros anuals es destinaran, entre altres mesures, a aquestes línies d’actuació:

6,8 milions d’euros per a infraestructures de prevenció d’incendis

Els Perímetres de Protecció Prioritària (PPP) són zones amb un gran risc d’incendi forestal i amb una continuïtat de la massa forestal en la qual es poden produir grans incendis forestals. Per això, és imprescindible planificar la prevenció i dotar-los d’una infraestructura bàsica de prevenció d’incendis (àrees de baixa càrrega de combustible, pistes forestals estratègiques i punts de reserva d’aigua), recolzada al territori i amb una coherència supramunicipal per facilitar l’actuació dels mitjans d’extinció en cas d’incendi forestal.

 Amb la nova dotació pressupostària es podrà actuar en totes les zones prioritàries: Prepirineu de Lleida, els massissos litorals de la Costa Central i la Costa Brava, les zones muntanya interior de Tarragona i Terres de l’Ebre i la Catalunya Central.

5 milions d’euros per a la prevenció d’incendis en finques privades

El 75% de la superfície forestal de Catalunya és de propietat privada. Per això, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural obrirà una nova línia de 5 milions d’euros en ajuts per actuacions estratègiques de prevenció d’incendis en finques privades a través del Centre de la Propietat Forestal.