TREBALL

El Consell territorial d'ocupació permetrà fer polítiques actives adaptades a l'Alt Pirineu i Aran

Amb el nou model seran les entitats les que dissenyaran i lideraran les estratègies ocupacionals
Consell Territorial Ocupació Alt Pirineu i Aran 2
photo_camera Constitució, aquest dijous, del Consell territorial d'ocupació de l'Alt Pirineu i Aran / Marta Lluvich

El Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) conjuntament amb els agents socials, econòmics i ens locals de l'Alt Pirineu i Aran ha constituït aquest dijous el Consell territorial d'ocupació. El nou model descentralitza les polítiques actives d'ocupació per adaptar-les a cada territori i millorar-ne l'eficàcia. L'objectiu d'aquest nou organisme és debatre, impulsar, coordinar i desenvolupar conjuntament polítiques d'ocupació adaptades a les necessitats de cada zona. A partir d'ara, seran les entitats del territori les que concertaran i lideraran les estratègies ocupacionals respectives, que hauran de ser reconegudes i validades pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.

El responsable de coordinació directiva del SOC, Josep Duran, ha assegurat que "aquest nou enfocament permetrà garantir l'estabilitat en el finançament i adaptar les polítiques d'ocupació al territori" i ha fet una crida, a tots els agents socials i econòmics, a fer propostes per dissenyar unes polítiques molt més lligades a les necessitats de cada zona. Així, les persones disposaran d'unes polítiques actives d'ocupació més ajustades a les seves necessitats i també a les demandes de les empreses locals. I, alhora, les empreses disposaran de manera més àgil dels perfils professionals que requereixen per poder cobrir els llocs de treball que necessiten.

Consell Territorial Ocupació Alt Pirineu i Aran 3
Constitució, aquest dijous, del Consell territorial d'ocupació de l'Alt Pirineu i Aran / Marta Lluvich

Aquest nou model passarà de fer convocatòries anuals a períodes de quatre anys. Ampliar aquest període donarà estabilitat a l'hora de fer polítiques a les administracions que liderin les polítiques d'ocupació i garantia de personal.

Àmbit territorial i desplegament

L’estratègia territorial haurà de ser impulsada per una administració local, que la treballarà conjuntament amb un sistema de cogovernança amb els agents econòmics i socials i el sector privat del seu territori. L'estratègia haurà de ser presentada davant del SOC perquè sigui reconeguda i caldrà acompanyar-la d'un pla estratègic amb una diagnosi, planificació consensuades i els serveis i programes ocupacionals que es portaran a terme.

Consell Territorial Ocupació Alt Pirineu i Aran 4
Constitució, aquest dijous, del Consell territorial d'ocupació de l'Alt Pirineu i Aran / Marta Lluvich

Les estratègies territorials seran finançades mitjançant un conveni que haurà de ser aprovat pel Consell de Direcció del SOC i que inclourà tots els serveis ocupacionals que es podran dur a terme: orientació professional, gestió de la col·locació, qualificació professional, foment de l'ocupació, atenció a les empreses, promoció de la creació d'ocupació i el desenvolupament econòmic local i el foment de la contractació, foment de l’emprenedoria, i mobilitat geogràfica.