SOLIDARITAT

Yevhen Sokhatskyy dirigeix l'Himne d'Ucraïna a la Plaça de les Monges de la Seu d'Urgell

L’Escola Municipal de Música de la Seu d’Urgell ha organitzat, aquest dijous, un acte se suport al poble ucraïnès, amb un petit concert i lectura de poemes.
Concert Ucraïna la Seu 1
photo_camera Yevhen Sokhatskyy dirigint l'Himne d'Ucraïna a la Plaça de les Monges de la Seu d'Urgell / EMM

L’Escola Municipal de Música de la Seu d’Urgell ha organitzat, aquest dijous, un acte se suport al poble ucraïnès, amb un petit concert i lectura de poemes. El director de l'Orquestra Cadí i professor de l'Escola Municipal de Música de la Seu d’Urgell, Yevhen Sokhatskyy, així com la seva dona, la violinista Zoryana Sokhatska, han volgut agraïr al públic congregat, a la Plaça de les Monges, la seva solidaritat i el seu suport davant la situació d'ocupació i guerra que pateix el seu país.

La directora de l’entitat Pirineus Creatius, Dasha Lavrinenko, originària de Yalta, a la República de Crimea, també va participar a l'acte amb una lectura de poemes. El concert va finalitzar amb la interpretació de l'himne d'Ucraïna, a càrrec de membres de l'Orquestra Cadí, dirigits per Yevhen Sokhatskyy. Podeu llegir aquí l'entrevista que Yevhen Sokhatskyy va concedir a VIURE ALS PIRINEUS el passat 2 de març.

Concert Ucraïna la Seu 1
Yevhen Sokhatskyy dirigint l'Himne d'Ucraïna, interpretat per membres de l'Orquestra Cadí, a la Plaça de les Monges de la Seu d'Urgell / EMM

"La llibertat d'Ucraïna encara no ha mort, ni la seva glòria"

Després de l'esfondrament de l'URSS les autoritats de Kíev van tornar a mirar la seva pròpia història per reconstruir el present i el futur. Una de les coses que va canviar va ser l'himne nacional. El que van fer les autoritats nacionals després de la independència del bloc soviètic va ser rescatar la música i la lletra i adoptar-ho com a himne nacional. La cançó va ser molt popular en el temps de la independència d'Ucraïna entre 1917 i 1920, però va ser prohibida per la Unió Soviètica a partir de 1922, quan Ucraïna es va integrar a la URSS.

Eugene 2
Yevhen Sokhatskyy és el director de l'Orquestra Cadí de la Seu d'Urgell / FS

El compositor Mikaylo Verbitski va fer la música el 1863 i el poeta Pavló Chubinski (1839-1884) es va encarregar de la lletra, titulada “Ucraïna encara no ha mort”. La lletra parla sobre la lluita dels ucraïnesos per la independència i contra els enemics de l'imperi rus durant la segona meitat del segle XIX.

El 1992, el parlament ucraïnès va aprovar l'adopció d'aquesta composició com a himne nacional, però només la música. No va ser fins al 2003 quan se li va incloure una lletra amb uns petits canvis redactats pel parlament de Kíev sobre la redacció de Chubinski signada al segle XIX. el canvi es va fer sobre la primera estrofa per incloure: "La llibertat d'Ucraïna encara no ha mort, ni la seva glòria", en lloc de "Ucraïna encara no ha mort, ni la seva glòria o llibertat".

.