ESTACIONS D'ESQUÍ

En Comú Podem reclama condicions dignes de treball per als monitors de les estacions de l’Alt Pirineu

Recorden que FGC es va comprometre a actuar arran de la vaga del mes de gener passat a Port Ainé
Cartells reivindicatius al costat dels esquis i les taules de snow dels professors d'esquí a l'estació d'esquí de Port Ainé. Imatge del 16 de gener del 2020. (horitzontal)
photo_camera Cartells reivindicatius dels professors d'esquí a l'estació d'esquí de Port Ainé el gener passat /ACN

El grup de Catalunya En Comú Podem (ECP) ha instat el Govern de la Generalitat a garantir unes condicions laborals amb totes les garanties i drets per als monitors i monitores d’esports d’hivern que presten els seus serveis en estacions d’esquí de l’Alt Pirineu gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat (FGC). En aquest sentit, el diputat Lucas Ferro ha interpel·lat el conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, durant el debat sobre el model turístic de Catalunya. Al mateix temps, la formació ha registrat una bateria de preguntes adreçades al Govern que recullen les inquietuds mostrades per aquest col·lectiu en una reunió mantinguda la setmana passada entre representants dels monitors de les escoles de les estacions i una delegació d’En Comú Podem.

Entre les preguntes plantejades al Govern, ECP demana per què no s’han inclòs en els concursos públics clàusules de salvaguarda dels drets laborals dels monitors i monitores, ni garanties del seu acompliment efectiu i de denúncia en cas d’incompliment. A més, es demana si la Generalitat està en condicions de garantir que s’estan acomplint les obligacions -tan laborals, com de centre de treball dins la comarca- per part de les concessionàries dels serveis. ECP també pregunta per les tasques de fiscalització que ha fet el servei d’inspeccions del Departament de Treball sobre les condicions laborals dels treballadors i treballadores de les estacions gestionades per FGC, així com informació sobre el nombre de professors d’esports d’hivern acreditats i censats al Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya. En Comú Podem també reclama que es promogui la regulació de la figura de monitor i monitora d’esports blancs.

La diputada d’ECP al Parlament, Yolanda López, que la setmana passada es va reunir amb una representació dels monitors i monitores d’esquí de les estacions del Pallars recorda que les protestes del sector “venen de lluny”. “Tot i que fa anys la Generalitat va respondre a les reivindicacions del col·lectiu amb mesures que pretenien eradicar la figura dels falsos autònoms, les condicions laborals s’han continuat devaluant, tant pel que fa a la retribució, com en l’estabilitat laboral o la manca de mesures contra riscos sanitaris, una qüestió especialment preocupant en l’actual moment de pandèmia”.

Per la seva banda, la portaveu d’ECP a l’Alt Pirineu i Aran, Txell Teruel, destaca que “quan la temporada d’esquí ja està a punt de començar, no ens consta que FGC hagi fet res per millorar les condicions de treball dels monitors i monitores, com es van comprometre a fer arran de la vaga del mes de gener passat a Port Ainé, quan un conflicte entre els centres de formació de l’estació i un proveïdor de l’hotel encara precaritzava més la seva situació laboral”.