EDUCACIÓ

Compromís X Pirineu presenta una bateria de propostes en defensa de l’escola rural

Compromís demana que es desplegui a la demarcació veguerial de l'Alt Pirineu el Pla pilot que permet a les escoles rurals la incorporació de les llars d’infants als seus centres.
Primer pla dels alumnes de l'escola de Tírvia, al Pallars Sobirà, el primer dia de classe. Imatge del 12 de setembre del 2019. (horitzontal)
photo_camera Primer pla dels alumnes de l'escola rural de Tírvia, al Pallars Sobirà, el primer dia de classe/Marta Lluvich

'Compromís X Pirineu' ha anat recollint la preocupació d’alguns municipis de l’Alt Urgell per la supervivència de la seva escola rural per la dificultat de fer front des dels ajuntaments a les despeses que suposa el manteniment de les instal·lacions i a la disminució constant d’alumnes. Per Compromís, la defensa del model de l’escola rural és fonamental en la lluita contra el despoblament del pobles.

Per tal de defensar el model d’escola rural i per garantir els seus mitjans, Compromís reclama a la moció demanar al Departament d’Ensenyament un major finançament per les escoles rurals de la comarca; mitjans econòmics que han de servir tant pel manteniment de les instal·lacions com per oferir serveis que les facin més atractives per les famílies.

Carlota Valls: l’escola rural també és un mitjà per fixar la població i aturar així el despoblament que pateix el nostre territori".

També s’insta al Departament d’Educació que desplegui a la demarcació veguerial de l'Alt Pirineu el Pla pilot que permet a les escoles rurals la incorporació de les llars d’infants als seus centres, per aquells pobles que no en tenen o la que tenen podria arribar a tancar per ser insostenible.

Demanen que les famílies de la Seu d'Urgell puguin optar, si així ho desitgen, per portar els seus fills a una escola rural de l'Alt Urgell amb places lliures.

Compromís insta també a demanar al Departament d’Ensenyament que introdueixi uns canvis en el procés de matrícula per a que totes les famílies d’un municipi tinguin com a escola de referència la seva pròpia escola i que les famílies de la Seu d'Urgell puguin optar, si així ho desitgen, per portar els seus fills a una escola rural de la comarca amb places lliures.

Per últim també és important reclamar al Departament d’Educació per a que apliqui incentius i formació especialitzada als mestres de l’escola rural, garantir els serveis de menjador i transport escolar a les escoles rurals, assegurant beques per famílies en situació vulnerable; i per últim donar suport a les AMPAs de les escoles rurals per activitats extraescolars.

Carlota Valls, regidora de Compromís X La Seu i consellera portaveu al Consell Comarcal de l'Alt Urgell declara que "davant dels problemes de finançament de les escoles rurals de la comarca, cal demanar un esforç a la Generalitat per garantir la seva supervivència" i afegeix que "l’escola rural també és un mitjà per fixar la població als diferents municipis i nuclis de la comarca i aturar així el despoblament que ve patint el nostre territori".

comentaris