TURISME DE MUNTANYA

Comença la temporada de la brama del cérvol

Hi haurà tres punts d'observació amb informadors i aquest servei estarà disponible fins el 18 d'octubre
Imatge d'arxiu d'un cérvol bramant. (Horitzontal)
photo_camera Imatge d'arxiu d'un cérvol bramant. Departament d'Agricultura

Els serveis d'informació i observació de la brama del cérvol de la Reserva Nacional de Caça de l'Alt Pallars i del Parc Natural de l'Alt Pirineu ja estan en marxa i estaran disponibles fins al 18 d'octubre. Per quart any consecutiu, es posa un servei gratuït d'informadors situats en punts d'observació fixes, equipats amb material òptic i divulgatiu per fer més fàcil l'observació de la brama als interessats. Els tres punts d'observació guiats s'ubiquen a Alòs d'Isil, a la Bonaigua i a Gavàs. També hi ha la possibilitat de fer visites acompanyats de guies interpretadors. L'any passat, es van atendre més de 1.000 persones en els diferents punts. Enguany, s'ha previst un protocol per evitar aglomeracions i mantenir la seguretat en els punts.

La brama del cérvol és la manifestació del zel d'aquesta espècie, un espectacle natural que té lloc des de mitjan setembre a mitjan octubre. Els cérvols cerquen les femelles i bramen de manera espectacular, especialment a primera i última hora del dia, intentant atreure el màxim nombre de femelles.

Un dels punts d'observació per poder gaudir de la brama del cérvol a la Reserva de Caça de l'Alt Pallars. (Vertical)
Aquest és el quart any que s'ofereix aquest servei d'informació, que es consolida amb la intenció de donar a conèixer la brama del cérvol des d'espais que no siguin especialment sensibles a l'espècie i potenciar el major coneixement d'aquest fenomen i les pautes d'actuació

L'any passat, es van atendre més de 1.000 persones en els diferents punts, xifra que enguany es preveu incrementar. Així mateix, s'ha previst un protocol per la covid-19 per evitar aglomeracions i mantenir la seguretat en tots els punts. Des del primer any del servei, s'hi han anat afegint millores i dinàmiques que han ajudat a una major difusió, dinamisme i interacció entre els visitants, els habitants del territori i els agents turístics.

D'aquesta manera, es proposen diferents fórmules per gaudir d'una brama sense malmetre la tranquil·litat de l'espècie. Per una banda, des d'un dels punts d'observació equipats. A Gavàs, la Bonaigua i Alós d'Isil, es disposa d'uns punts estratègics de fàcil accés i amb personal tècnic equipat amb material òptic per atendre els visitants, explicar aquest fenomen i facilitar-ne l'observació i escolta. Per altra, amb l'acompanyament d'un guia acreditat del Parc Natural de l'Alt Pirineu, de manera exclusiva i en grups reduïts, per viure l'experiència.

El servei estarà operatiu fins al 18 d'octubre, durant els caps de setmana i vigílies de festius. El punt d'observació disposarà de tècnics i material òptic des de trenc d'alba a les 11 hores i de les 16 hores a la tarda.

La Reserva Nacional de Caça de l'Alt Pallars, la més gran de Catalunya

La Reserva Nacional de Caça (RNC) de l'Alt Pallars, situada a cavall del Pallars Sobirà i l'Alt Urgell, creada l'any 1966, és la més gran de Catalunya, i va suposar un primer grau de protecció per a uns terrenys que posteriorment han assolit la catalogació com a zona perifèrica del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici o del Parc Natural de l'Alt Pirineu. Un entorn natural privilegiat on es pot gaudir de la fauna salvatge, com ara cérvols, isards, cabirols, daines, hercs, senglars, ossos, grans rapinyaires, etcètera.

Entre els mesos de setembre i octubre, els cérvols entren en el període de zel i és quan es pot gaudir de l'espectacle natural en el qual els mascles, a trenc d'alba i als capvespres, es barallen per atreure el major nombre de femelles, marquen territori i bramen de manera constant.

Durant l'època de la brama, a la Reserva es compatibilitza l'ús públic amb l'activitat cinegètica. Igualment, el manteniment de les densitats òptimes d'aquestes espècies afavoreix algunes espècies amenaçades, com ara el gall fer, ja que densitats massa elevades de cérvols i altres brostejadors poden malmetre'n l'hàbitat.