DESPOBLAMENT

Les comarques del Pirineu i el Prepirineu concentren el risc més alt de despoblament, segons un estudi de la UdL

Els índexs de relleu rural conclouen que la renovació generacional passa per la immigració de joves d'origen estranger
Imatge del carrer principal del poble d'Àrreu, al Pallars Sobirà, el 22 d'octubre del 2018. (horitzontal)
photo_camera Carrer principal del poble deshabitat d'Àrreu, al Pallars Sobirà / Marta Lluvich

Un estudi de la Universitat de Lleida (UdL), dut a terme per Ignasi Aldomà i Josep Ramon Mòdol, constata que hi ha 200 municipis catalans en situació crítica de despoblament. Les localitats en risc es concentren, majoritàriament, a les comarques del Pirineu i el Prepirineu com els Pallars, el Solsonès, l'Alt Urgell, la Noguera o el Berguedà. Pel que fa a la franja entre Lleida i el Camp de Tarragona, els municipis més afectats es troben a les Garrigues, la Conca de Barberà i el Priorat. A les Terres de l’Ebre, destaquen la Terra Alta i la Ribera d’Ebre. L'informe explica que la renovació generacional ve, sobretot, d'immigració d'origen estranger que "es comporta en funció de les necessitats del mercat de treball i informacions de reclam".

Pla obert de la presentació dels nous índexs de relleu generacional a Alpens (Osona) a finals del mes de maig. Imatge publicada l'11 de juny de 2021. (Horitzontal)(Foto: Presentació dels nous índexs de relleu generacional a Alpens (Osona) / ACN)

L'estudi també remarca la dependència i evolució del procés de terciarització de l'economia catalana que el 2019 ja comptava amb més del 78% dels llocs de treball ubicats al sector i el seu límit a determinades zones de muntanya. A més, dibuixa una estreta relació del sector serveis i l'ocupació femenina a nivell comarcal. Els resultats de l'informe, presentats per la Comunitat CO Rural, seran revisats i actualitzats anualment per a seguir-ne la seva evolució.

Els seus autors conclouen a partir de l'anàlisi de l'índex de reemplaçament i el de potencial de creixement, que cal passar a l'acció amb mesures contundents per evitar el despoblament de la Catalunya rural. L'estudi es va encarregar amb l'objectiu de disposar de nous indicadors quantitatius al món rural català per poder incentivar el seu repoblament des d'una mirada objectiva i planificada. Aquesta és una de les accions sorgides de la comunitat CO Rural, un espai de trobada entre entitats, professionals i administració que vol afavorir accions acordades i coordinades per facilitar el relleu generacional al món rural català.