TRÀNSIT

Col·loquen pedres de sal a llocs de la C-13 al Pallars per evitar que cabres silvestres provoquin accidents

És una iniciativa pionera que porten a terme els Agents Rurals i l'Ajuntament de Llavorsí
Pla general de cabres silvestres a la carretera C-13 (Llavorsí). Imatge d'arxiu del 28 de novembre del 2003. (horitzontal)
photo_camera Cabres silvestres a la carretera C-13 A Llavorsí / Marta Lluvich

A la carretera C-13, entre Rialp i Llavorsí, al Pallars Sobirà, és molt habitual trobar-se cabres silvestres a la calçada llepant la sal que tiren les màquines durant l'hivern. Les cabres han agafat el costum durant tot l'any i petits ramats de sis o set exemplars es poden veure tot sovint. Aquests animals s'han convertit en un perill per als conductors i han provocat alguns accidents de trànsit. Per intentar solucionar aquesta problemàtica, els Agents Rurals, en col·laboració amb l'Ajuntament de Llavorsí que s'ocupa de finançar la iniciativa pionera, han col·locat pedres de sal a llocs estratègics de la muntanya per evitar que les cabres baixin a la C-13.

El tram de la carretera C-13 entre Llavorsí i Rialp és on es concentra la població més important d'aquests animals tot i que també se'n troba en altres trams de via com el que hi ha entre Llavorsí i Esterri d'Àneu.
Pla general d'unes cabres llepant la sal de la carretera C-13, entre Rialp i Llavorsí, al Pallars Sobirà el 28 de novembre de l'any 2003. (horitzontal)
Aquesta pràctica es portarà a terme durant tot l'any i així es pretén acostumar a les cabres a anar a buscar la sal en un altre indret i a l'hivern vinent evitar que tornin a baixar a la carretera a la recerca d'aquest aliment.

Agents Rurals pedres de sal

Josep Vidal, alcalde de Llavorsí, ha explicat que els primers dies que s'ha posat en pràctica aquesta iniciativa sembla que ja s'estan observant els resultats i les cabres ja no baixen tant a la carretera. Si finalment s'acaba comprovant l'efectivitat de la pràctica, Vidal ha dit que no descarta estendre-la per la resta de la comarca.

Vidal ha optat per aquesta solució i no per una batuda ja que la feina que fan aquests animals de neteja dels boscos també és important, i més quan cada cop queden menys pastors, ha remarcat.