PATRIMONI CULTURAL

Cloenda del projecte internacional Prometheus, dedicat a les ‘Festes del Foc dels Solsticis als Pirineus’

Prometheus sorgeix arran de la declaració, per part de la UNESCO, de les “Festes del foc del solstici d’estiu al Pirineus” com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, el desembre de 2015
Projecte_Prometheus_01
photo_camera Cloenda del projecte Prometheus, dedicat a les ‘Festes del Foc dels Solsticis als Pirineus’ /Diputació de Lleida

La sala de juntes de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social de la universitat de Lleida ha acollit aquest dimarts l’acte de cloenda del projecte POCTEFA PROMETHEUS dedicat a les ‘Festes del Foc dels Solsticis als Pirineus’. Es tracta d’un projecte emmarcat en el Programa Europeu de Cooperació Transfronterera POCTEFA 2014-2020, en el què el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida és soci. Mitjançant aquesta iniciativa es pretén fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer  d’Espanya, França i Andorra.

La Diputació de Lleida i en aquest cas, el seu Patronat de Promoció Econòmica,  sempre s’ha significat per l’exercici d’un municipalisme compromès amb les persones, la defensa del món local i la projecció internacional de les terres de Lleida. L’acció de govern se centra en el desplegament de polítiques en favor del desenvolupament integral del territori per contribuir a evitar el despoblament.

En aquest sentit, l’objectiu del projecte, treballa en la potenciació del patrimoni comú, com són les festes del foc (falles) dels Pirineus, dels tres estats socis (Espanya, França i Andorra) mitjançant la creació de productes formatius i divulgatius.

Projecte_Prometheus_02
Cloenda del projecte Prometheus, dedicat a les ‘Festes del Foc dels Solsticis als Pirineus’ /Diputació de Lleida

La cultura i el turisme són economia per a les terres de Lleida i la Diputació fomenta aquests sectors, la cultura genera recursos, aporta riquesa al món local i transmet valors nobles i sentiments de reafirmació nacional.

Els projectes POCTEFA, aporten el gran valor afegit de ser actuacions gestionades i dissenyades per actors d’ambdós costats dels Pirineus afavorint, d’aquesta manera, l’intercanvi i el mutu coneixement entre les regions.

Prometheus s’encaixa en l’Eix1 del programa POCTEFA “Dinamitzar la innovació i la competitivitat”, tenint en compte que el desenvolupament sostenible del territori no es possible si no s’afavoreix la innovació. 

El Patronat, com a soci del projecte Prometheus, ha participat en l’acció de ”Divulgació i innovació transfronterera” i més concretament en la realització de “Materials de comunicació i divulgació per a pimes i organismes locals”.

Es tracta d’un kit creat amb la finalitat de facilitar el desenvolupament de les activitats culturals i que inclou els continguts i el disseny de la senyalització de pobles fallaires, les rutes al voltant de la festa i la seva localització, així com un fullet explicatiu.

Un cop creat, s’ha presentat a tots els socis del projecte, així com a les empreses i organismes locals vinculats amb les falles, els quals tindran l’opció d’adaptar tots els materials a les seves necessitats per tal de comunicar i divulgar les seves festes i activitats.

A més a més, el Patronat ha realitzat la producció del passaport fallaire i la caixeta de fulletons, que han s’han facilitat en cada una de les presentacions que s’han dut a terme per tot el territori. També s’oferirà una senyal de ruta per a cada un dels 15 municipis fallaires del territori.