ELECCIONS MUNICIPALS 28M

Cinc municipis pirinencs ja tenen alcalde abans d’anar a votar

Els municipis de Ger, Montellà i Martinet, Lles de Cerdanya, Lladorre i Canejan tindran alcaldia sense enganxar cap cartell

Roser Bombardó ajuntament
photo_camera Roser Bombardó a la plaça Pere Sarret, davant de l'ajuntament de Montellà i Martinet / Feliu Sirvent

Els veïns i veïnes de tres municipis de la Cerdanya, un del Pallars Sobirà i un altre de la Vall d’Aran no tindran alternatives a l'hora de votar a les pròximes eleccions municipals ja que només s'hi presenta una candidatura. Es tracta de Ger, Montellà i Martinet, Lles de Cerdanya, Lladorre i Canejan. 

A Ger, l’històric Alfons Casamajó repetirà a l’alcaldia per Junts. En els anteriors comicis locals van presentar-se dues candidatures: la de JxCat-JUNTS encapçalada per Casamajó, que va aconseguir la majoria absoluta amb cinc regidors, i una altra vinculada a ERC i liderada per Josep Ester, que va obtenir dos representants al plenari municipal. Casamajó, alcalde des de 2007, va ser el primer càrrec electe de la Cerdanya que es va posicionar públicament al costat de Junts i va presentar candidatura a les primàries del partit per designar els candidats a les eleccions al Parlament del mes de febrer de 2021 per la circumscripció de Girona. 

A Montellà i Martinet, Roser Bombardó serà l’alcaldessa abans de començar el partit. Ho serà substituint l'històric Josep Castells que va decidir no tornar-se a presentar. Castells va entrar a l'Ajuntament de Montellà i Martinet com a regidor el 1999 i n'ha estat alcalde des de l'any 2007, trencant així una hegemonia històrica de CiU, que havia encadenat set mandats consecutius des del 1987. Enguany, Josep Castells s’ha jubilat com a metge del municipi i el 17 de juny també ho farà com a alcalde. Roser Bombardó ha estat la mà dreta de Castells al consistori i actualment és la directora general de Polítiques de Muntanya del Govern de Catalunya. La futura alcaldessa explica que el seu és un equip "molt transversal i plural", configurat per persones independents “a qui uneix la voluntat de fer feina pel municipi”. Aquest mes de maig, igual que fa quatre anys, la llista adscrita a Esquerra Republicana es tornarà a presentar sense competència.

A Lles de Cerdanya, Ester Castilla ocuparà l’alcaldia del municipi. Se sabrà que serà l’alcaldessa d’aquest ajuntament del Baridà abans d’anar a votar el 28 de maig. La llista única que encapçala està adscrita a Acord Municipal, la marca electoral d’Esquerra Republicana, com també ho va ser la de fa quatre anys, liderada aleshores per Daniel Olivera i que ara figura com a segon suplent. Ester Castilla és guia i cofundadora de Rocaviva, el laberint màgic on es poden trobar més de 600 escultures en pedra de l’artista Kliment Olm. L’acompanyen a la candidatura representants dels diferents pobles del municipi. El segon lloc l’ocupa David Parisé, de Viliella, i el segueixen Marc Duran, mestre, ramader i titular d’una casa de turisme rural, de Travesseres, i Eva Campi, ambientòloga, d’Aransa. Al cinquè lloc hi figura el bomber Antoni Soler, de Viliella i el sisè és per a Juan Carlos Cabrejo, de Travesseres. Tanca la llista Carlos Fabra, ramader de Lles.

A Lladorre, al Pallars Sobirà, també se sap que Salvador Tomàs continuarà ocupant l’alcaldia del municipi a partir del 28 de maig. La seva és l’única llista electoral que es presenta, ho fa amb el segell d’Esquerra Republicana de Catalunya, però ara fa quatre anys anava per JxCat-JUNTS. El municipi de Ladorre el formen sis pobles (Lladorre, Boldís Jussà, Boldís Sobirà, Lleret, Aineto i Tavascan) i des de les primeres eleccions democràtiques només ha tingut dos alcaldes, tots dos amb un llarg recorregut. L'històric militant i fundador de CDC al Pallars, Lluís Colomé, veí de Tavascan, va ser alcalde durant 32 anys (1979-2011).  El 2007 va abandonar les seves sigles de tota la vida i es va presentar per la candidatura Independents per Lladorre-Progrés Municipal, vinculada al PSC, i va aconseguir els cinc regidors del consistori. Tenia com a contrincants el PP i ERC, que no van obtenir representació. El 2005 Salvador Tomàs va prendre el relleu a Colomé al capdavant del consistori i després del 28 de maig continuarà quatre anys més d’alcalde.

A l’Aran, la candidatura d’Unitat d’Aran no tindrà competència a Canejan. La llista que lidera l’alcalde Juan Carlos Lastera és l’única que es presenta i té assegurada la seva reelecció abans de passar per les urnes. El municipi està format per vuit pobles (Canejan, Moron e era Mòla, Porcingles, Eth Pradet, Bordius, Campespín, Era Cassenhau i Sant Joan de Toran) i Lastera el governa des del 1995. Fa 28 anys n’és l’alcalde i en té garantits quatre més. 

comentaris