26.01.2022 |
Viure als Pirineus

ELECCIONS 14F

Chacón acusa JxCat i ERC de "dibuixar el futur de Catalunya sense tenir en compte" la realitat del món rural

El PDeCAT proposa crear una secretaria general i una conferència d'alcaldes del país rural
Pla general de la candidata del PDeCAT a les eleccions, Àngels Chacón, amb Marc Solsona i Josep Maria Vila d'Abadal en un acte del partit a Bassella (Alt Urgell). Imatge del 30 de gener de 2021. (Horitzontal)
Àngels Chacón, amb Marc Solsona, Cristina Barbens i Josep Maria Vila d'Abadal i en un acte a Bassella /Job Vermeulen
Chacón acusa JxCat i ERC de "dibuixar el futur de Catalunya sense tenir en compte" la realitat del món rural

La cap de llista del PDeCAT a les eleccions, Àngels Chacón, ha acusat JxCat i ERC de "dibuixar el futur de Catalunya sense tenir en compte" la realitat rural. La candidata ha afirmat que el Govern "no escolta" el territori i ha recordat que Catalunya és "molt diversa". "No tot és Barcelona i l'Àrea Metropolitana", ha reivindicat. El partit ha celebrat aquest dissabte un acte a Bassella (Alt Urgell) per denunciar la despoblació i els problemes del món rural i ha proposat crear una "gran àrea de Govern" que integri aspectes com la transició ecològica, l'equilibri territorial, el desenvolupament rural i l'alimentació. Així mateix, ha plantejat crear una secretaria general i una conferència d'alcaldes del país rural.

La candidata de la formació a les eleccions ha assegurat que el Govern de Laura Borràs i Pere Aragonès "no escolta" el món rural i no l'ha pres en consideració a l'hora de decretar mesures com el confinament perimetral. "Si en una situació extrema no s'ha tingut en compte la pluralitat territorial i sectorial, com l'han de tenir en compte en la definició de les estratègies de futur?", ha qüestionat la cap de llista.

Pla detall d'un cartell de l'acte del PDeCAT a Bassella. Imatge del 30 de gener de 2021. (Horitzontal)
(Foto: Un cartell de l'acte del PDeCAT a Bassella /Job Vermeulen)

Chacón ha acusat JxCat i ERC de dibuixar el futur de Catalunya "sense tenir en compte" la realitat territorial de Catalunya i ha assegurat que les perspectives d'una "pròrroga" del Govern "no són gaire bones" per al món rural. La cap de llista del partit ha proposat crear una "gran àrea de Govern" que integri elements com la transició ecològica, l'equilibri territorial, el desenvolupament rural i l'alimentació, per abordar aquests aspectes des de la "transversalitat". "No podem tractar tota la complexitat del món rural des de les caselles tradicionals en les quals estan distribuïdes les conselleries", ha manifestat.

Per altra banda, el partit ha proposat la creació d'una conferència d'alcaldes i una secretaria general del país rural per "escoltar el territori". "Aquestes eines ens han de portar a interlocutor de manera diferent amb aquesta realitat", ha assegurat Chacón.

Pla general de l'acte del PDeCAT a Bassella, amb la candidata del partit, Àngels Chacón. Imatge del 30 de gener de 2021. (Horitzontal)(Foto: Acte del PDeCAT davant l'Ajuntament de Bassella, amb la candidata del partit, Àngels Chacón /Job Vermeulen)

La candidata ha estat acompanyada del número 1 del PDeCAT per Lleida, Marc Solsona; l'exconseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Jordi Ciuraneta, i l'exalcalde de Vic i president del moviment País Rural, Josep Maria Vila d'Abadal.

El candidat del partit per Lleida ha demanat deixar "d'estigmatitzar" el món rural i l'ha vinculat a la modernitat, la digitalització i les noves tecnologies. "Necessitem una operació d'Estat de rescat del món local", ha reclamat.

L'exconseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca ha recordat que el 90% del territori de Catalunya concentra el 10% de la població i ha demanat "equilibrar" el territori a través de la gestió. En aquest sentit, Ciuraneta ha proposat "connectar" amb la majoria de la ciutadania i impulsar el diàleg amb els diferents sectors. "S'està governant massa des dels despatxos de Barcelona, Madrid o Brussel·les", ha criticat.

Per la seva banda, l'exalcalde de Vic ha demanat "recuperar l'equilibri de governança" al món rural i ha proposat canviar les actuals lleis territorials, ambientals, de salut pública i de sanitat animal, entre altres, per tornar a tenir una Catalunya "més viva". Josep Maria Vila d'Abadal ha alertat també del canvi climàtic i la manca de joves i ha proposat implantar un "Erasmus rural".

Chacón acusa JxCat i ERC de "dibuixar el futur de Catalunya sense tenir en compte" la realitat del món rural
Comentarios