ART MURAL

Cérvols voladors o vaques amb paracaigudes són algunes mostres d'art a les carreteres del Pirineu

Ramats de zebres, senyals alertant de Minairons o vaixelles penjades als arbres es troben en boscos i camins del Pallars Sobirà
Vaca amb paracaigudes
photo_camera Un senyal de trànsit amb una vaca amb paracaigudes a l'LV-5223, entre Sort i Llessui /Marta Lluvich

El Pirineu no queda al marge de les expressions artístiques i algunes d'aquestes mostres es poden veure circulant per les seves carreteres. A la L-511, entre Isona i Coll de Nargó, els conductors es troben pintades a la calçada un ramat de zebres que ocupa tot un carril. Són dos animals adults i tres de petits.

a6d0ff00-aa4c-48cb-88da-cb9eacdb0ee9(Foto: Un senyal amb un cèrvol a l'LV-5223, entre Sort i Llessui /Marta Lluvich)

A la LV-5223, entre Sort i Llessui han personalitzat alguns senyals de precaució d'animals. Ara, les vaques porten paracaigudes i els cérvols, ales per volar. L'art no és solament propi de les carreteres i tots els que han caminat pel bosc del Gerdar (Pallars Sobirà) s'han topat amb un senyal que alerta de la presència de Minairons. A alguns camins hi ha vaixelles penjades als arbres.

Minairons

Els Minairons són éssers remenuts i molt treballadors que neixen la nit de Sant Joan de les falgueres i habiten al Pirineu. Es guarden en canuts i quan es destapen surten disparats cridant "què farem?, què direm?; què farem?, què direm?" Són molt treballadors i si no els manes res són capaços de girar-se en contra.

85ebfde1-73a3-43d0-9f4a-4b6eef9a1565(Foto: Un senyal indica la presència de Minairons al bosc del Gerdar, al Pallars Sobira/ Marta Lluvich)

Si el senyal de Minairons es pot veure en un bosc, en un camí del municipi de Sort hi ha vaixelles penjades als arbres. Plats, tasses, safates o teteres es poden apreciar lligades als troncs. En aquest mateix camí també hi ha rajoles penjades a manera de quadre.

ec47a650-4a0e-48fa-aa9f-0046cf6d6d04(Foto: Mural d'un ramat de zebres a l'L-511, entre Isona i Coll de Nargó / Marta Lluvich)

Art Mural

Totes aquestes expressions artístiques són anònimes, però n'hi ha moltes altres que no ho són com l'art mural. A molts pobles del Pirineu, igual que a la resta del país, es poden apreciar murals a les seves parets. Arcalís, Tavascan, Baró, Vilamur o Palau de Noguera en són alguns exemples on podem trobar aquestes expressions artístiques. En aquest cas no es tracta d'art anònim i el firmen artistes com Nil Safont, Xavi Pedemonte o Peter Alan Hull.