RELACIONS TRANFRONTERERES

Un centenar de persones participen a la 9a trobada transfronterera del Port de Boet

Els participants vinguts del Pallars Sobirà i de l'Arieja es retroben al Port de Boet a 2. 511 m per rememorar l'antic mercat d'intercanvi transfronterer.
Trobada transfronterera al Port de Boet 1
photo_camera Participants a la 9a trobada transfronterera del Port de Boet / PNAP

El Parc Natural de l'Alt Pirineu, juntament amb el Parc Natural Regional de Pyrénées Ariégeoises (França) i els respectius ens locals, han organitzat, aquest diumenge 28 d'agost, la 9a trobada transfronterera del Port de Boet. 

Un centenar de persones vingudes del Pallars Sobirà i de l'Arieja s'han retrobat al Port de Boet a 2. 511 metres, entre la Vall Ferrera i les valls occitanes d’Auzat i Vic de Sòs, en l’àmbit del Parc Pirinenc de les Tres Nacions. rememorant així l'antic mercat d'intercanvi transfronterer. A la trobada hi ha hagut parlaments i també un tast de productes locals.

Trobada transfronterera al Port de Boet 2
Participants a la 9a Trobada transfronterera del Port de Boet / PNAP

L'objectiu de la trobada és, una vegada més, estrényer llaços i promoure l'agermanament dels pobles, el coneixement mutu i l'intercanvi d'experiències. Es tracta d'una jornada festiva que va sorgir per iniciativa conjunta entre els dos parcs naturals, associacions locals i els ajuntaments respectius d'una banda i altra de la frontera, rememorant així una tradició de temps remots. 

El port de Boet ha estat escenari constant de pas de persones entre el Pallars i l'Arieja, tant per ramaders i pagesos, comerciants, contrabandistes, invasors, emigrants temporers, excursionistes i viatgers, com pels que fugien de les barbàries dels conflictes bèl·lics, sobretot durant la Guerra Civil (1936-1939) i la Segona Guerra Mundial (1939-1944). Guies, evadits, exiliats i forces policíaques van fer dels camins que travessaven aquests ports el seu hàbitat natural, desafiant les baixes temperatures, les nevades i l'esforç físic necessari per superar el llarg camí.

Trobada transfronterera al Port de Boet 3
Participants a la 9a Trobada transfronterera del Port de Boet / PNAP

Un dels moments més significatius va ser el de la retirada d'uns 2.000 soldats republicans que fugiren pel port de Boet el 7 de febrer de 1939, morint alguns pel camí de fred i cansament. D'altra banda, fins a l'any 1885, al vessant català d'aquest mateix enclavament, existia "lo Mercat", un punt d'intercanvi de productes d'ús ordinari on els pallaresos compraven queviures com ara oli, farina, sucre, i, per la seva banda, els ariegesos adquirien eines de ferro, té, sal, formatges, i carbó. També s'hi feien tractes comercials i venda de bestiar.

comentaris