La carta d'una mare al bisbe Novell que revoluciona la xarxa

L'article de la jove pirinenca Mireia Pellicer titulat Senyor Novell, el meu fill no té pare ha estat llegit per més de 30.000 persones i més de 1.000 lectors l'han compartit en les diverses xarxes socials. La missiva s'ha publicat en aquest mitjà la mateixa setmana en què el bisbe de Solsona, Xavier Novell, ha demanat disculpes per les seves polèmiques declaracions i l'ajuntament de Cervera ha votat a favor de declarar-lo persona non grata. De vegades, però, l'opinió sincera i ferma d'una mare té més força que qualsevol declaració institucional.

2015032010031154271
photo_camera Mireia Pellicer.

Al seu article, Mireia Pellicer apel·la directament al bisbe de Solsona, Xavier Novell, i li diu “que el seu fill no té pare però tindrà educació i l’ensenyaré a no ofendre com fa vostè. Les seves paraules ofenen. M’ofenen a mi, a totes aquelles dones que tiren endavant criatures elles soles, sigui pel motiu que sigui, bé perquè decideixen exercir la maternitat en solitari, bé sigui per viduïtat, divorcis, separacions físiques de la parella, o tantes altres situacions en què es poden trobar tantes i tantes dones que vostè menysté de forma supèrbia”.

El bisbe de Solsona, Xavier Novell, ha rebut una allau de crítiques, des del Govern i diversos ajuntaments –incloent-hi el de Cervera, que vol declarar-lo persona non grata– fins als col·lectius LGTBI, per haver-se preguntat si l'homosexualitat es deu a la falta del rol patern a les famílies. 

Novell va plantejar, en la seva glossa de diumenge passat, que “l'homosexualitat a l'adolescència estaria relacionada al fet que, en la cultura occidental, la figura del pare estaria simbòlicament absent, desviada, difuminada”."La virilitat semblaria qüestionada", afegia el bisbe. 

Les reaccions no es van fer esperar i les respostes van ser immediates. La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va lamentar que "27 anys després que l'OMS eliminés l'homosexualitat de la llista de patologies, encara hi ha qui no ho ha entès". L'Observatori contra l'Homofòbia (OCH) també va denunciar l'escrit del bisbe Novell davant el Govern "per possible incidència homòfoba" i va demanar que s'apliqués la llei contra l'homofòbia.

El mateix Ajuntament de Solsona i el seu alcalde, David Rodríguez, va expressar al seu perfil de Twitter el seu "rebuig a les desafortunades manifestacions del bisbe Xavier Novell en la seva última glossa" i va reafirmar el seu "ple suport a les famílies monoparentals i al col·lectiu LGTBI". "Lamentem que s'associï Solsona a aquesta opinió retrògrada", conclou el tuit municipal.

Després d'aquesta allau de crítiques, el bisbe Novell va demanar, a través d'una carta, disculpes als pares i mares que s’hagin pogut sentir ofesos per la glossa sobre la família del 21 de maig, en què relacionava l'homosexualitat i l'absència de la figura paterna i va assegurar que “no volia ofendre ningú” i que “en cap cas pretenia fer aquesta relació exclusiva”.

comentaris