MÓN RURAL

Carles Isús, Paco Boya i Sònia Bruguera, membres de la direcció del moviment País Rural

Aquest dissabte s'ha constituït el nou moviment a Montblanc
País Rural 1
photo_camera Assemblea de 'País Rural' a Montblanc/CCPS

L’exalcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, és el nou president del Moviment País Rural constituït aquest dissabte a l’església de Sant Francesc de Montblanc. Al consell executiu de l'entitat hi són presents tres pirinencs: el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús; el Síndic d'Aran, Paco Boya; i l'alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera. Així s’ha decidit a l’assemblea fundacional del Moviment, que agrupa ajuntaments, associacions, empreses i ciutadans en favor del que anomenen la Catalunya rural. 

Consell Executiu

L’assemblea, on hi han pres part unes 150 persones, ha escollit ’un consell executiu de 9 persones, amb 4 vicepresidències per a Just Serra (president de Boscat), Josep Tarín (alcalde de Talamanca), Carlos Isús (president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà)i Francesc Boya (Síndic d’Aran). A més completen el consell executiu: Marc Francesch (tresorer), l’advocat Àlex Serrahima (secretari), l’alcaldessa de la Vall de Boí Sònia Bruguera (vocal )i l’alcalde d’Arbúcies Pere Garriga (vocal).També s’ha aprovat una àmplia junta directiva.

País Rural 5

En defensa del país rural i la seva gent

L’assemblea ha aprovat el manifest titulat “Un gran país rural” que marca els grans objectius de la Plataforma. El text destaca que Catalunya pateix un gran desequilibriterritorial ja que la major part dels seus habitants viuen a Barcelona i la seva àrea metropolitana (el 71% de la població viu en 59 ciutats). Tanmateix, uns 900 municipis són rurals, uns municipis que estructuren el territori,i creuen que són els municipis que “han de definir, projectar i executar les polítiques rurals i de natura que considerin més oportunes de forma autònoma, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya”.

El manifest reclama posar fi als greuges que pateix el món rural com ara “l’evident i preocupant despoblament rural és el símptoma més clar i evident d’aquest tracte injust i d’una concepció esbiaixada de la realitat”. Alhora, remarquen que el valor d’un país es troba també en la salut econòmica de les seves àrees rurals, amb qualitat de vida i serveis sanitaris i educatius, en la riquesa ecològica del seu entorn natural, en la qualitat del seu paisatge, en la força de la seva cultura d’arrel i en la capacitat transformadora d’aquesta ciutadania. Es vol prevenir el canvi climàtic, potenciar el desenvolupament rural sosteniblei promocionarels productes de proximitat, entre moltes d’altres propostes.

País Rural 2

País rural exposa que “la revolució digital i la millora de les infraestructures garanteixen la connexió del medi rural amb la resta del país.Podem gaudir de tots els serveis públics i privats en qualsevol lloc i en qualsevol moment, això sempre i quan les polítiques públiques ho permetin i una nova concepció de país ho faciliti”.

En el seu discurs de cloenda de l’assemblea el president de la Plataforma País Rural, Josep Maria Vila d’Abadal,ha destacat que “som aquí perquè des de la restauració democràtica es governa des de Barcelona, traient competències com ara les d’Urbanisme als municipis, i ha continuat amb l’Agència de la Natura, que ens ha tret més capacitat de decisió al territori”.A més, ha manifestat que “País Rural és tot el que contemplen els municipis rurals: diversitat, la conservació de la natura, habitatge, formació, educació, joventut, infraestructures,urbanisme,sector primari...”. Vila d’abadal ha proposat un Estatut del municipi rural com a primer pas per trobar solucionsicorregir les lleis existents perquè tenim un projecte per tot el país i per crear una nova Catalunya.