ENTORN NATURAL

La capçalera del Segre té trams per sota del cabal ecològic, per la sequera i per excés d'ús de l'aigua

Un dels pitjors punts es troba entre el pont d'Alàs i el nucli urbà de la Seu d'Urgell
Cabal ecològic Segre 3
photo_camera La capçalera del riu Segre té trams per sota del cabal ecològic / Albert Lijarcio

El cabal ecològic del riu Segre a la seva capçalera incompleix de forma "bastant generalitzada" els mínims establerts per aquesta època al Pla Hidrològic de l'Ebre. Així s'ha constatat des del cos d'Agents Rurals, que aquest estiu ha dut a terme una vintena d'inspeccions per comprovar si el volum d'aigua que es deriva del curs del riu a les diverses captacions és el que marca la concessió. Tot i que s'estan acabant de recopilar les dades, en termes generals ja s'han detectat alguns incompliments. Tot plegat, sumat a la situació de sequera, afecta la fauna i la flora d'aquests ecosistemes i una de les mesures que es planteja és organitzar rescats de peixos per traslladar-los a altres punts on es puguin garantir les seves condicions de vida.

Cabal ecològic Segre 1
La capçalera del riu Segre té trams per sota del cabal ecològic / Albert Lijarcio

El sotsinspector del cos d'Agents Rurals Joan Baraut ha indicat que la situació és "bastant crítica" en tot el tram de riu que va des de la frontera amb l'Alta Cerdanya fins a la confluència amb la Valira, a la capital alturgellenca. Tot i això, ha afirmat que un dels pitjors punts es troba entre el pont d'Alàs i el nucli urbà de la Seu d'Urgell on, segons ha detallat, quan es va fer la comprovació es va constatar que hi baixaven set litres per segon, mentre que la quantitat establerta en aquesta zona és d'un miler. A més, ha apuntat que en aquell moment no s'estava derivant aigua a la captació que va a parar al Parc del Segre.

Baraut ha explicat que posaran en coneixement de l'organisme de conca els resultats obtinguts en els mesuraments de cabals, tant els que es deriven cap a les captacions com el que queda al riu en diversos punts de la capçalera del Segre. En aquest sentit, ha assegurat que han trobat trams "pràcticament secs" i ha destacat la importància de respectar el cabal ecològic que, precisament, es fixa per garantir la supervivència de la fauna i la flora associada a aquestes ecosistemes.

Cabal ecològic Segre 2
La capçalera del riu Segre té trams per sota del cabal ecològic / Albert Lijarcio

Les mesures s'han fet amb un aparell que compta amb un sensor d'ultrasons. Aquest es col·loca en diferents punts, segons l'amplada i la fondària de la làmina d'aigua. Aquestes dades, sumades a la de la velocitat, en determinen el cabal. El sotsinspector del cos d'Agents Rurals ha dit que no es descarta fer noves comprovacions més endavant si la situació meteorològica actual no canvia i no arriben episodis de pluja.