MEDI NATURAL

Comença la brama del cérvol, un espectacle que cada any dona la benvinguda a la tardor

La temporada de la brama del cérvol ha començat aquest cap de setmana i s'allargarà fins al pròxim 16 d'octubre al Parc Natural de l'Alt Pirineu i a la Reserva de Boumort.
La brama del cervol 2
photo_camera La brama del cérvol / monnaturapirineus.com

La temporada de la brama del cérvol ha començat aquest cap de setmana i s'allargarà fins al pròxim 16 d'octubre. La brama, un espectacle que no necessita entrada ni escenari, és l’estrena que cada any dona la benvinguda a la tardor. 

Entre mitjan setembre i mitjan octubre, té lloc l’època d’aparellament dels cérvols, durant la qual els mascles bramen de forma espectacular, especialment a primera i última hora del dia, per intentar atreure el màxim nombre de femelles. 

A banda dels punts d’observació equipats, una altra manera de gaudir de la brama del cérvol és amb l’acompanyament dels guies acreditats del Parc Natural de l’Alt Pirineu que, de forma exclusiva i amb grups reduïts, garanteixen viure l’experiència de la brama amb intensitat i seguretat. Aquesta modalitat és de pagament.

Brama del cèrvol Alt pallars
Observació de la brama del cérvol a l'Alt Pallars / ACN

Aquelles persones que comptin amb el seu propi material òptic, també poden gaudir de la brama des del punt d’observació recomanat del poble de Gavàs (La Guingueta d’Àneu). Aquest punt no disposa ni de personal tècnic ni de material òptic.

La temporada de la brama coincideix en gran part amb l’espectacle de colors de tardor, un altre dels grans atractius del Parc Natural de l’Alt Pirineu i que, aprofitant la visita, es recomana no perdre-se’l.

Brama del cérvol meteomauri
La brama del cérvol / @meteomauri

Cinc llocs per veure i escoltar la brama del cérvol (Informació publicada per descobrir.cat)

Espais com els parcs naturals de l’Alt Pirineu i del Cadí-Moixeró, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i, especialment, la Reserva Nacional de Boumort acullen entre els mesos de setembre i octubre la brama del cérvol, període en què els mascles es disputen les femelles i intenten seduir-les bramant constantment i marcant el territori amb secrecions glandulars i d’orina i gratant els troncs amb la cornamenta. És una època en què és fàcil observar cérvols pel bosc. El moment òptim per sentir bramar els animals és a primeres hores del dia (quan despunta el sol) o al capvespre.

Reserva Nacional de Caça de Boumort

Per facilitar al visitant l’accés a aquest espectacle únic de la natura, diferents empreses ofereixen paquets turístics que inclouen l’allotjament, el trasllat a la reserva (situada a la comarca del Pallars Jussà) amb 4×4 i un guia especialista que facilita l’accés als llocs on es pot sentir la brama en primera persona. Cal remarcar que es limita l’accés públic a determinades zones de la reserva, on només s’hi podrà anar amb qualsevol de les empreses autoritzades.

Turismes gaudint de la brama del cérvol. (Horitzontal)
Turistes gaudint de la brama del cérvol / ACN

Alt Pirineu i Aigüestortes

Al Parc Natural de l’Alt Pirineu i al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, hi ha empreses dedicades a activitats d’interpretació i estudi del medi que organitzen excursions per gaudir de l’observació dels grans ungulats salvatges mascles en zel, amb guies-interpretadors acreditats d’ambdós parcs. Les empreses proposen una activitat d’escolta i observació de la brama dels mascles de cérvol en zel, ja sigui a l’albada o al capvespre.

Les valls d’Àneu

S’hi habiliten punts d’observació gratuïts a les Ares (port de la Bonaigua), Alós d’Isil i Cervi. D’altra banda, i de forma privada, diversos guies intèrprets acreditats pel parc acompanyen els visitants durant l’observació de la brama a la zona del massís de l’Orri, concretament, a Tornafort i a les valls de Cardós.

 Cal Rossa la brama del cèrvol 2
La brama del cèrvol / Cal Rossa de Taús

Parc Natural del Cadí-Moixeró

Aquí també es programen sortides naturalistes i guiades per conèixer i observar cérvols a la zona. L’activitat estarà limitada a dos grups de 10 persones i anirà a càrrec de membres especialitzats en fauna del cos d’agents rurals del Berguedà. A banda d’aquesta proposta institucional, empreses de la zona també ofereixen guiatge per gaudir de l’espectacle.

MónNatura Pirineus

Ofereix estades i activitats adreçades a tot tipus de públic amb l’objectiu d’apropar els visitants a la natura i descobrir l’essència dels Pirineus. Aquest complex també organitza visites a la brama del cérvol amb sortides al capvespre per escoltar els brams dels mascles en plena època de zel al Parc Natural de l’Alt Pirineu. Es viatja fins al poble de Gavàs i es caminen uns 800 metres fins al punt d’escolta. Les visites s’han programat per als dies 17 i 24 de setembre i 1, 8 i 15 d’octubre i cal fer-ne la reserva prèvia a MónNatura Pirineus.

 

comentaris