EMERGÈNCIES

Bombers i Agents Rurals realitzen 2.500 actuacions durant aquesta Setmana Santa

Els Bombers de la Generalitat han fet gairebé un 38% menys d’actuacions al medi natural en comparació amb el mateix període del 2021
RESCATS BOMBERS GRAE
photo_camera Un rescat del grup GRAE dels Bombers de la Generalitat / bombers.cat

Un cop passades les vacances de Setmana Santa, des del Departament d’Interior es fa balanç de les actuacions més destacades dels cossos d’emergències. Els Bombers de la Generalitat i el cos d’Agents Rurals han realitzat enguany 2.500 actuacions en un període marcat per l’alta mobilitat i l’augment de la pràctica d’esport i activitats al medi natural.

BOMBERS

Els Bombers de la Generalitat han fet al llarg d’aquests dies de Setmana Santa, des de dissabte 9 d’abril fins a dilluns 18 d’abril, un total de 1.406 actuacions.

La major part del avisos han estat per dur a terme assistències tècniques i fer dispositius preventius. S’han de destacar els 389 serveis atesos per incendis urbans, tant de mobiliari urbà i contenidors, com per extingir incendis d’habitatge.

El serveis més destacats es van fer als Alamús, el dia 13, i a Caldes de Malavella, el 15, en un parell d’incendis d’habitatge. En total, entre un servei i l’altre, van perdre la vida 2 persones i 9 més van haver de ser ateses pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) en haver inhalat fum.

Dilluns 11 es van fer els altres 2 serveis més complicats d’aquests dies. Aquella jornada, es va treballar en l’incendi d’una pila de material emmagatzemat a l’exterior d’una fàbrica de cadires de plàstic de les Preses. El foc va generar una columna de fum molt important que va obligar a tallar la circulació per la carretera C-152.

També va cremar totalment un magatzem de material divers a l’Hospitalet de Llobregat. El foc va afectar l’estructura de la construcció i va fer que calgués evacuar diverses persones que viuen a tocar. Ningú no en va resultar ferit, però. I dissabte 16 també es va treballar en l’incendi d’un vaixell recreatiu al Port de Badalona, on no hi va haver cap persona ferida.

D’aquest període festiu, també destaca que un dels serveis que més assistència ha requerit dels Bombers de la Generalitat ha estat el de la mobilitat. En total s’ha treballat en 307 actuacions accidents de trànsit, per dur a terme excarceracions de persones atrapades, fer atenció sanitària i neteges de via.

El servei més complicat es va diumenge 17, en l’accident d’un vehicle caigut per un marge de 10 metres d’alçada i que va quedar encastat entre dues roques, a Gironella. Dues persones van quedar atrapades dins del cotxe i van haver de ser excarcerades i transferides al SEM perquè les evacués a un centre sanitari.

Pel que fa als incendis de vegetació (urbana, agrícola i forestal) s’han fet 135 actuacions; la majoria, per petits focs de matoll i canyes. Només hi ha hagut un incendi de certa entitat; va ser divendres 15, a Orís, amb 3 hectàrees afectades.

En referència als serveis dels Bombers de la Generalitat al medi natural, s’han dut a terme 69 actuacions:

✔ 44 rescats de muntanya

✔ 3 rescats marítims

✔ 2 rescats en coves i pous

✔ 20 recerques

Aquesta xifra contrasta amb els 111 serveis fets al medi natural en el mateix període l’any 2021, el que suposa un 37,9% menys entre ambdós exercicis.

El servei més remarcable va ser el rescat d’un espeleòleg diumenge 17 al vespre. L’home, exhaust, no es veia amb cor de sortir tot sol de la Grallera Gran del Corralot, a Sant Esteve de la Sarga. El Grup d’Activitats Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat van trigar poc més d’una hora per extreure’l, totalment il·lès, de l’interior de la cova.

Bombers setmana santa 2022 bis

PROTECCIO CIVIL

Des del CECAT de Protecció Civil, els dies de Setmana Santa s’ha estat treballant en les incidències habituals i possibles alertes meteorològiques, i amb més intensitat s’ha fet seguiment del control dels espais naturals i costaners degut a l’elevada mobilitat pròpia d’aquests dies, tot i que no s’han registrat incidències destacades.

D’altra banda, des de Protecció Civil es va posar en prealerta el pla PROCICAT la setmana passada per l’explosió en un bar del carrer València de Barcelona. Juntament amb el SEM i l’Ajuntament, es va fer seguiment de les persones ferides i desallotjades.

112

Aquesta Setmana Santa 2022, el telèfon d’emergències 112 ha rebut un total de 83.645 trucades, de les quals 62.569 han estat trucades operatives que han generat l’activació d’algun tipus de recurs operatiu (policia, bombers, emergències mèdiques, agents rurals o protecció civil). Enguany s’han rebut un 3,89% més de trucades respecte el 2021, quan se’n van rebre 80.513.

Pel que fa als dies amb més trucades, coincideix amb els dos dissabtes que hi ha hagut (9 i 16 d’abril); mentre que el dia amb menys trucades ha estat el dimarts 12.

Quant al tipus de trucada, tant al 2022 com al 2021 el volum més elevat ha estat per les trucades relacionades amb la seguretat (19.609 el 2022 i 17.007 el 2021); seguides de les d’assistència sanitària (16.400 enguany i 15.978 el 2021); i en menor proporció però més que l’any passat les de trànsit (7.607 aquest any i 6.281 el 2021) i menys de civisme (5.817 el 2022 i 8.616 el 2021).

Les comarques catalanes on han augmentat més les trucades al 112 aquest any respecte el 2021 han estat: La Selva (49 trucades el 2022 i 19 el 2021); Osona (19 trucades el 2022 i 11 trucades el 2021); Segarra (200 trucades enguany i 119 el 2021); i la Val d’Aran (98 trucades el 2022 i 61 el 2021).

En números globals, la comarca amb més trucades aquesta Setmana Santa 2022 ha estat el Barcelonès, amb 22.666 trucades; seguida del Vallès Occidental (4.833 trucades) i el Baix Llobregat (3.764).

AGENTS RURALS

En el marc de l’operatiu especial de vigilància amb motiu de les vacances de Setmana Santa posat en marxa pel Cos d’Agents Rurals s’han realitzat un total de 1.087 inspeccions.

D’aquest total, el grup més nombrós d’actuacions son les referents a la regulació de l’afluència de públic en àrees recreatives, espais naturals i de l’estacionament i afluència de vehicles, que en total han suposat 444 inspeccions. En aquest àmbit s’han interposat 6 denúncies.

Tot i l’elevat nombre d’actuacions per afluència de públic, no s’han produït aglomeracions ni problemàtiques importants i el balanç general és que el públic dels espais naturals, en línies generals, ha respectat l’entorn.

En segon lloc per nombre d’inspeccions, estan les realitzades per a la prevenció d’incendis sobre fogueres, focs d’esbarjo i fogonets prop de zones forestals, que han estat un total de 229. Destaca que per aquest motiu s’han interposat 9 denúncies.

També s’han fet inspeccions d’acampades en el medi natural, que han estat un total de 184. Pel que fa al control de la circulació motoritzada cal destacat que s’han fet 117 inspeccions i un total de 22 denúncies. Finalment destacar les inspeccions de pesca continental, que han estat 113.

comentaris