SALUT MENTAL

El bisbat rehabilitarà l’edifici del seminari de la Seu d'Urgell per construir-hi un centre psiquiàtric

Serà un centre de salut mental de referència a tot el Pirineu i comptarà amb la col·laboració del Govern d'Andorra i el Govern de la Generalitat de Catalunya.
Seminari
photo_camera Seminari Conciliar de la Seu d'Urgell / FS

El Bisbat d’Urgell acollirà al Seminari Conciliar de la Seu d'Urgell el futur centre de salut mental de referència a tot el Pirineu. El Bisbat rehabilitarà l'edifici i el projecte comptarà amb la col·laboració del Govern d'Andorra i la Generalitat de Catalunya. El Bisbat d'Urgell rehabilitarà l'edifici amb recursos econòmics de la Fundació Llar Cristiana-Maria Maestre, que supervisa el destí dels diners d’aquell llegat que s’han de dedicar a finalitats solidàries de caire local. El Bisbat d'Urgell té previst externalitzar la gestió del futur centre de salut mental.

Seminari(Ala de Sant Lluís del Seminari Conciliar de la Seu d'Urgell on es construirà el centre de salut mental / FS)

El Bisbat té la intenció de destinar per a aquest futur centre la denominada ala de Sant Lluís del Seminari, corresponent a l’antic Seminari Menor. Es tracta d’un bloc de quatre pisos, amb un pati i vistes al Cadí, i segons va explicar en el seu dia l'Arquebisbe d'Urgell, monsenyor Joan-Enric Vives, “és un lloc immillorable” per atendre-hi persones amb malalties mentals, un patologia amb la qual es mostra especialment sensible per haver-ne conegut casos propers. Per això, el també copríncep d’Andorra creu que cal ser conscients que tothom és susceptible de patir una malaltia d’aquest tipus (els estudis indiquen que una de cada tres persones en pot patir al llarg de la vida), o bé viure-la al seu entorn, i que per això és important donar-los una atenció òptima.

Joan-Enric Vives considera important que es pugui impulsar aquest servei perquè “és un camp molt complex, amb àmbits com ara la demència senil o l’alzheimer però també en les malalties mentals en la gent jove, cosa que requereix un tractament previ per ajudar les persones”.

Pel que fa justament a l’àmbit geogràfic, l’arquebisbe d’Urgell destaca un altre element molt positiu que pot aportar el futur centre, com és el d’evitar als pacients els desplaçaments a fora del Pirineu, principalment a Lleida i Barcelona. Aquest fet pot ajudar a millorar el benestar no només dels usuaris sinó també dels familiars.