HABITATGE

El govern incorpora Bellver de Cerdanya, el Pont de Suert i Vielha e Mijaran a les zones de lloguer tensionat

Aquests nous municipis se sumaran als 140 que el Departament de Territori ja va identificar i declarar com a zones de mercat residencial tensionat l’agost passat

Bellver de Cerdanya Feliu Sirvent
photo_camera Plaça del Portal de Bellver de Cerdanya / Feliu Sirvent

El Departament de Territori ha publicat aquest dimecres al DOGC i enviarà ara al Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana la declaració de 131 municipis més com a zona de mercat residencial tensat perquè s’hi pugui aplicar la limitació dels preus del lloguer. Entre els nous municipis hi figuren Bellver de Cerdanya, el Pont de Suert i Vielha e Mijaran.

Vielha pont riu Nere
Vielha e Mijaran / Feliu Sirvent 

Perquè entri en vigor la declaració, la Llei estatal pel dret a l’habitatge preveu que, un cop comunicat, el Ministeri ha de publicar una resolució que reculli la relació de les àrees de mercat residencial tensionat declarades pel Govern. D’aquesta manera, aquests 131 municipis se sumaran als 140 que el Departament de Territori ja va declarar tensos l’agost de l’any passat. En aquella ocasió, el Ministeri va trigar 7 mesos a publicar la resolució.

L’ampliació afecta ara els municipis de més de 2.000 habitants, que no formen part dels 140 ja declarats, i que compleixen algun dels requisits que marca la Llei estatal pel dret a l’habitatge. És a dir, que les persones o famílies dediquin més del 30% dels seus ingressos a pagar el lloguer o la hipoteca, incloses les despeses i subministraments bàsics i que ue el preu de lloguer o de compra dels habitatges hagi experimentat en els darrers 5 anys un increment acumulat d’almenys 3 punts per sobre de l’IPC.

Ester Capella foto Marina López
La consellera de Territori, Ester Capella, atenent els mitjans / Marina López

Aquesta nova declaració, anunciada ja per la consellera de Territori, Ester Capella i Farré, a mitjans d’abril, respon als canvis que s’han produït al mercat de l’habitatge els darrers mesos. L’increment generalitzat del cost de l’habitatge dels darrers anys a Catalunya, gairebé sempre molt per sobre dels ingressos de les llars, i la tendència alcista del preu del lloguer, malgrat la recent aplicació de la contenció de rendes, ha fet necessària la revisió dels criteris emprats en la identificació dels municipis declarats com a zona de mercat residencial tensionat. Decisió que s’ha traduït en la incorporació de 131 nous municipis on es podrà aplicar la contenció dels preus del lloguer en els següents supòsits:

Mapa lloguer tensionat

El lloguer no podrà superar el preu del darrer contracte

El lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent els últims cinc anys, un cop aplicada la clàusula d’actualització anual d’aquell contracte. A més, quan es tracti d’un gran tenidor ­­–la persona física i jurídica propietària de cinc o més immobles urbans ubicats a les zones de mercat residencial tensat­­­–, el lloguer no podrà ser superior a l’Índex de referència del preu del lloguer.