JOCS OLÍMPICS D'HIVERN

Barcelona es compromet a posar el seu potencial al servei dels JJOO d'Hivern al Pirineu

Una proposta de JxCat s'aprova amb el vot d'ERC i Cs i l'abstenció del govern
Ple Barcelona JJOO Hivern
photo_camera El ple de l'Ajuntament de Barcelona d'aquest divendres / ACN

Barcelona s'ha compromès aquest divendres a posar el potencial de la ciutat al servei dels JJOO d'hivern si el Pirineu decideix tirar-los endavant en la consulta que farà el Govern a l'Alt Pirineu i l'Aran. Així ho recull una proposició de JxCat que s'ha aprovat al plenari amb els vots favorables d'ERC i Cs i l'abstenció dels comuns i PSC. El PP, Valents i la regidora no adscrita hi han votat en contra. La líder del grup de JxCat, Elsa Artadi, ha demanat que Barcelona "es posi al costat del territori". El regidor de Presidència, Jordi Martí (BComú), ha afirmat que "si el Pirineu decideix tirar endavant, Barcelona hi serà". Per la seva banda, el regidor d'Esports, David Escudé (PSC), ha demanat no portar els Jocs a "l'arena política".

Tant Martí com Escudé van coincidrt en la importància de conèixer més informació. "Ja s'ha treballat possibles seus d’esports de neu i la ciutat de Barcelona evidentment ho ha de saber", va indicar el regidor d'Esports. Per la seva banda, Martí es va preguntar quines pràctiques esportives es faran a Barcelona i ha reclamat "consens". A més, va afirmar que el principal adversari dels Jocs no és el món municipal, sinó "la incapacitat manifesta del Govern d’impulsar un projecte de país". En aquest sentit, el regidor dels comuns va apuntar que tindria sentit ampliar la consulta ciutadana per també preguntar l'opinió de comarques com el Berguedà, el Ripollès o Osona.

Artadi va defensor la candidatura i que Barcelona tingui un paper "exemplar", i es va mostrar sorpresa per les queixes sobre la manca d'informació sobre el projecte de candidatura. "Jo vaig veure el projecte quan era consellera i això era el 2018", va concloure.

ERC i Cs, a favor
Des d'ERC van manifestar "sorpresa" per la proposició de Junts pel moment en què es troba la candidatura. La regidora Elisenda Alamany va indicar que els Jocs són una "oportunitat pel país" i es va mostrar convençuda que és possible fer una competició adaptada al segle XXI i "fer-ho bé", amb un procés de decisió com el plantejat pel Govern de la Generalitat. "Barcelona ha de tenir un paper d'absoluta generositat i lideratge en aquest projecte de país", va dir Alamany.  

Ciutadans, igual que ERC, també va votar a favor de la proposició, si bé Junts no vas aceptar una esmena de la formació taronja que plantejava que també es consulti la població barcelonina sobre els Jocs. El regidor Paco Sierra va justificar el vot perquè Cs ha donat suport a la candidatura i perquè Barcelona "ha de seguir sent una referència per a la celebració de grans esdeveniments esportius". 

PP i Valents, en contra
Al seu torn, el portaveu del grup municipal del PP, Óscar Ramírez, es va mostrar “sorprès” perquè Colau hagi decidit de “forma unilateral” la posició de Barcelona en relació amb la possible candidatura dels Pirineus als Jocs, sense consultar-ho prèviament amb el ple. Ramírez va acusar el Govern català de “menystenir” les relacions amb l’Aragó i va carretar contra JxCat per plantejar una proposta que vol “subordinar Barcelona a les seves manies de país”. En aquest sentit, el portaveu del PP va remarcrt que el partit no rebutja que es consulti la ciutadania, però va alertar que es corre el risc de “deixar de banda” l’opinió dels barcelonins.

La proposta de consulta popular tampoc no convenç Valents. La presidenta del grup, Eva Parera, va criticar que el Govern es basi en la idea que "Catalunya no necessita ningú" i va refermar que “les candidatures olímpiques les presenten els Estats reals, i no els imaginaris”. Alhora, va alertar que si es perd la possibilitat de presentar la candidatura a causa de manca d’"unitat, diàleg i respecte”, es tornarà a veure “l’espectacle lamentable” viscut amb el projecte d’ampliació de l’aeroport. “Si continuem amb aquest joc de despropòsits, ens quedarem sense Jocs Olímpics”, va concloure.

Per la seva banda, Marilén Barceló, regidora no adscrita, va qüestionar la necessitat d’organitzar la consulta popular i va acusar el Govern català de voler excloure l’Aragó i deixar de banda “l’esperit olímpic”. Per això, va demanar més coordinació entre administracions.

Llum verda a donar suport públic als Jocs
El ple també va aprovar una segona proposta, plantejada per Valents, per la qual s’insta el Govern municipal a donar suport públicament a la candidatura dels Jocs i a treballar per fer-la efectiva. El grup va arreplegar els vots favorables del PSC, Cs, PP i la regidora no adscrita, mentre que ERC, Barcelona en Comú i JxCat es van abstenir.