MEDI AMBIENT

Asaja també demana ajornar la creació de l'Agència de la Natura fins que hi hagi consens amb els municipis

El sindicat agrari veu més factible reorganitzar les competències dels departaments de Territori i Agricultura
photo_camera Un ramat amb el seu gos protector/ DAAM

Asaja demana que s'ajorni la votació de la proposició de llei sobre la creació de l'Agència de la Natura de Catalunya fins que s'arribi a un consens amb els ens locals i els propietaris de terrenys afectats. Des del sindicat agrari consideren que el nou organisme no és necessari i que, per contra, s'hauria de revisar l'organització de les competències entre els departaments de Territori i Sostenibilitat i Agricultura. A més, asseguren que s'ha "menystingut i ignorat al territori de forma deliberada" i, per aquest motiu, exigeixen "responsabilitats", que es garanteixi una representativitat adequada -no inferior al 50%- dels principals actors en la gestió del medi natural i més recursos per als boscos i espais naturals.

Des d'Asaja creuen que tot plegat suposa "una manera de fer política impròpia d'una societat democràtica", pel fet que la llei s'hagi impulsat "sense ni la participació ni la informació dels principals actors i sectors del territori", com ara les administracions locals, les quals, segons remarquen, se n'han assabentat "per casualitat". A més, afirmen que el "menysteniment del territori" queda reflectit en la governança de l'Agència i la composició del seu consell de direcció, ja que els actors principals "queden relegats a un paper purament testimonial".

Des del sindicat agrari demanen que "no s'incrementi la burocratització de la gestió mediambiental", sinó que aquesta es simplifiqui, "començant per unificar en un sol departament les competències relatives al medi ambient, al medi natural i al món rural" segons han expressat en un manifest. A més, des de l'organització agrària de Lleida també han volgut manifestar el seu suport a la moció aprovada per la corporació provincial en el ple aquest dijous i que sol·licita paralitzar la creació d'aquest organisme.