ESPORTS D'AVENTURA

Arrenca la temporada d'esports d'aventura al Pirineu amb un increment de volum de negoci i d'empreses

El sector confia superar xifres prepandèmia i superar els 800.000 serveis durant la temporada d'estiu
Esports aventura 1
photo_camera Arrenca la temporada d'esports d'aventura al Pirineu / Marta Lluvich

Les empreses d'esports d'aventura i turisme actiu de la demarcació de l'Alt Pirineu i Aran no han deixat de créixer, tot i la pandèmia, i des del 2019 han augmentat en un 18,86% (43 negocis). El sector partia de 228 empreses, ara fa dos anys, i aquest 2022 n'aplega 271.

Aquesta temporada el Patronat de Turisme i el mateix sector preveuen superar les xifres d'abans de la pandèmia l'any 2019, que va tancar amb 767.789 serveis contractats, i situar-se per sobre dels 800.000 serveis. Aquest dimarts s'ha anunciat que des del Patronat de Turisme s'està impulsant un treball per categoritzar les empreses i atorgar un segell que certifiqui les empreses d'activitats aquàtiques, principalment les de ràfting.

Segell de qualitat

De la mateixa manera que la categoria dels hotels es distingeix amb estrelles o la dels allotjaments rurals amb espigues, ara les empreses d'esports d'aventura volen que se'ls catalogui amb un segell. La vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol, ha dit que "aquest certificat ha de regular la seva categoria i qualificar aspectes com ara les instal·lacions, la titulació dels monitors o el material tècnic homologat".

A aquests apartats s'afegirà un nou vessant, propiciat per la pandèmia, relatiu a l'ordre, la neteja, el protocol sanitari i la reglamentació.

be096d8d-bc48-4e3d-a55c-1ac53e4dd4a8
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha presentat a Llavorsí la temporada d'esports d'aventura / Marta Lluvich

Tot el que fa referència a les activitats incloses en el turisme actiu, i en particular a les activitats aquàtiques, a escala de Catalunya està regulat pel Decret 56/2003, de 20 de febrer, pel qual es regulen les activitats fisicoesportives en el medi natural, però cal destacar que no hi ha cap regulació específica per crear una nova activitat empresarial en aquest camp de les activitats d'aigua.

Des de la Asociación Nacional de Empresas de Turismo Activo de España (ANETA), que aplega les principals empreses dedicades a aquesta activitat, es va crear un segell de qualitat del turisme, que no va obtenir els resultats esperats pel sector.

Empreses d'esports d'aventura i turisme actiu

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha parlat de la xifra d'empreses d'esports d'aventura i turisme actiu a la demarcació de Lleida. Talarn ha explicat que són en total 271 que es reparteixen entre l'Alt Pirineu i Aran (218) i Ponent (53). El Pallars Sobirà registra el nombre més gran d'empreses (67), seguida de la Val d'Aran (38) i la Cerdanya (26). Al Segrià n'hi ha 12, a la Noguera 11 i a l'Urgell 11.

L'evolució de la creació d'aquestes empreses ha sigut important els darrers anys. L'any 2018 hi havia registrades 144 empreses i aquest 2022, pràcticament s'han doblat (271).

Les xifres fan ser optimistes al sector i el president de la Diputació de Lleida ha expressat "unes molt bones expectatives" per aquesta temporada. Talarn ha aprofitat per elogiar els esports d'aventura com una eina "d'arrelament dels joves al territori" i, per tant, de "repoblament" d'aquestes comarques.

Retornar a xifres prepandèmia

El client que practica activitats de turisme actiu i esports d'aventura a la demarcació de Lleida continua essent majoritàriament de Catalunya amb un 65% del total, sobretot de Barcelona i de la seva àrea metropolitana (74%), seguit del procedent de la mateixa demarcació de Lleida (13%), Tarragona (10%) i Girona (3%). Un altre 20% es desplaça des d'altres comunitats autònomes – bàsicament de Madrid (30%), el País Basc (30%) i la Comunitat Valenciana (30%)– i el 10% restant, des d'altres comunitats, mentre que el mercat estranger representa el 15% dels clients.

El sector és positiu i confia assolir molt bones xifres aquesta temporada. La consolidació de la clientela nacional i el retorn dels tradicionals visitants internacionals procedents de països com Alemanya, Anglaterra, Bèlgica, França i fins i tot els EUA, fan preveure una "molt bona temporada d'estiu" ha confirmat el sector.

L'any 2019 el turisme actiu i els esports d'aventura van ocupar un total de 2.016 persones, de les quals 822 van treballar a temps complet; 349, a temps parcial, i 845 eren personal autònom o freelance. L'impacte econòmic d'aquest sector va ser l'any 2019 de 108,65 milions d'euros (considerant els ingressos procedents de l'activitat mateixa, l'allotjament i la restauració), dels quals 32,86 van ser de la contractació de les activitats.

Referent a nivell estatal i europeu

El president de l'Associació d'empreses d'esports d'aventura del Pallars Sobirà, Florido Dolcet, ha dit que han de seguir fent feina per mantenir-se com a "destí de qualitat" d'esports d'aventura en l'àmbit estatal i europeu. Florido s'ha mostrat satisfet per la proposta del Patronat de Turisme de certificar la qualitat que ofereixen. El president de la Diputació ha destacat el lideratge del Pallars Sobirà, des de fa 36 anys, en la pràctica del ràfting.

Florido ha sentenciat que són "els líders de l'estat espanyol pel que fa a oferta" i volen continuar mantenint aquest lideratge també pel que fa a realització de serveis.