Arrenca El Planter, l'oficina virtual per als joves que s'incorporen a l'agricultura

A Catalunya, gairebé un 30% dels joves que s’incorporen al camp són nouvinguts, no venen de família pagesa, segons es desprèn d’un estudi realitzat sobre els nous joves pagesos instal·lats al camp durant el període 2007-2013

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha posat en marxa la nova oficina virtual El Planter que té com a objectiu ser un punt de trobada i d’informació per a tot els joves que decideix incorporar-se a l’activitat agrària a Catalunya, amb una atenció especial als qui no tenen experiència prèvia en el sector.

Aquest nou espai, allotjat a el web de Ruralcat, conté diversos apartats. Un, titulat Ser pagès/a?, recull algunes orientacions i consideracions bàsiques que cal tenir en compte abans i durant el procés d’esdevenir pagès/a i va adreçat al jove que no té una experiència prèvia en el sector i el seu origen no és agrari.

A Catalunya, gairebé un 30% dels joves que s’incorporen al camp són nouvinguts, no venen de família pagesa, segons es desprèn d’un estudi realitzat sobre els nous joves pagesos instal·lats al camp durant el període 2007-2013

Joves pagesos i ramadersLa proposta del Departament d’Agricultura també vol orientar als joves a instal·lar-se a l’empresa agrària oferint informació sobre els ajuts de primera instal·lació de joves agricultors/es o l’ajut de millora a la competitivitat de les explotacions agràries, l’ajut de mitigació del canvi climàtic en les explotacions agràries i l’ajut de diversificació agrària, i també sobre els ajuts agroambientals i d’agricultura i ramaderia ecològica, com ara els ajuts directes de la PAC.

Un altre dels aspectes a tenir en compte és el Pla d’empresa, que és una descripció dels aspectes productius, econòmics, tècnics, mediambientals, paisatgístics i sociolaborals de l’explotació on vulgui instal·lar-se. Inclou una part amb l’expectativa de futur.

Els usuaris també podran accedir a les experiències d’altres joves que s’han iniciat amb èxit al sector agrari, a més d’obtenir suport administratiu i legislatiu i assessorament a través de les Escoles Agràries, les oficines comarcals del DARP, les entitats col·laboradores i la figura del dinamitzador de joves, una prova pilot que està duent a terme el DARP al Camp de Tarragona i a Girona per reforçar la instal·lació de joves

Joves pagesos i ramaders 2

Dades obertes i transparència, també en la incorporació dels joves al camp

L’oficina també ofereix l’enllaç directe a l’Observatori de Jovesuna eina de consulta dels joves que s’ha incorporat a l’activitat agrària des de l’any 2015 amb l’ajut de primera instal·lació de joves agricultors/es i/o els ajuts directes de la PAC on es pot comparar tots els perfils de joves instal·lats per comarca, orientació productiva, sexe i producció ecològica, i servirà per fer un seguiment de l’evolució o tendència del jovent que s’instal·la a Catalunya. D’aquesta manera, el Departament d’Agricultura posa a l’abast de tothom tota la informació relativa a aquest àmbit i fa un pas més vers el nou concepte de dades obertes i transparència que promou l’Administració en els darrers temps.

A més, a la nova oficina també es poden consultar les notícies més destacades relacionades amb els joves del camp i enllaços d’interès als Aplecs de joves al camp, formació, agenda i premis PITA en la modalitat Joves Emprenedors/es Innovadors/es o als projectes Leader i Odisseu, entre d’altres.

Joves pagesos, pageses, ramaders i ramaderes

Fes-te pagès, fes-te pagesa

Coincidint amb la posada en marxa de l’espai, el Departament d’Agricultura ha engegat una campanya a les xarxes amb el lema Fes-te pagès, fes-te pagesa per animar als joves a treballar al sector primari. La campanya consisteix en diversos vídeos, d’un minut i mig de durada aproximadament, en què s’ofereix el testimoni de set joves que han passat per l’experiència d’incorporar-se al camp.