01.12.2022 |
Viure als Pirineus

SALUT

Argimon, Benazet i Fàbrega es reuneixen a la Seu per tractar temes sanitaris comuns entre Catalunya i Andorra

Un dels punts clau és l'ampliació del conveni de col·laboració entre la Generalitat i el govern del Principat en aquesta matèria.
Pla mitjà del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, i el ministre de Salut andorrà, Joan Martínez Benazet, abans de reunir-se a la capital alturgellenca. imatge del 9 de juliol de 2021. (Horitzontal)
Josep Maria Argimon,Jordi Fàbrega i Joan Martínez Benazet abans de la reunió a la Seu /Albert Lijarcio
Argimon, Benazet i Fàbrega es reuneixen a la Seu per tractar temes sanitaris comuns entre Catalunya i Andorra

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, veu complicat dur a terme cribratges massius com els de l'estiu i la tardor passades i aposta per fer-ne de "molt selectius". Així, responent a la demanda de l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha afirmat: "Tenim les mans que tenim", per afegir que aquestes estan dedicades a visitar els casos simptomàtics i a la vacunació. Pel que fa a la possibilitat de tornar al toc de queda nocturn com a via per redreçar la situació, ha insistit en dir que no és partidari d'aquesta mesura i que no li agradaria aplicar-la "si no és estrictament necessari". Així mateix ha afirmat que "l'explosió de casos no es deu a un macroconcert" sinó a "interaccions" del dia a dia sense els elements de precaució i protecció.

En el marc d'una visita a la Seu d'Urgell per reunir-se amb el ministre de Salut d'Andorra, Joan Martínez Benazet, i l'alcalde de la capital alturgellenca, Jordi Fàbrega, Argimon ha assegurat: "Millorar la situació està a les nostres mans". En aquest sentit, ha fet una crida a les persones de més de 40 anys a vacunar-se o completar la pauta, ja que, ha detallat, el que s'ha observat és que la majoria d'infectats de la cinquena onada de la covid-19 són els no vaccinats. A més, ha instat a la població a respectar les mesures, així com també a què els casos positius facin els aïllaments correctament i que els contactes estrets compleixin estrictament les quarantenes.

Pla obert del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega i el ministre de Salut andorrà, Joan Martínez Benazet, reunits a la l'Ajuntament de la Seu amb autoritats. imatge del 9 de juliol de 2021. (Horitzontal)
(Foto: El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega i el ministre de Salut andorrà, Joan Martínez Benazet, reunits a la l'Ajuntament de la Seu amb autoritats / Albert Lijarcio)

El conseller de Salut ha afirmat que els escenaris futurs de la pandèmia són difícils de preveure i que cal anar mirant "dia a dia". Així, ha afegit que les possibles actuacions "sempre estan sobre la taula" i que la nova variant arriba en una situació diferent a les onades prèvies del virus, ja que més del 40% de la població està vacunada amb la pauta completa. Respecte a les mesures que s'apliquen als concerts i grans esdeveniments, ha dit que quan aquests actes es van autoritzar la situació sanitària era diferent a l'actual i s'havien fet dos proves pilot per comprovar la seva viabilitat i seguretat.

El camí cap a nou conveni sanitari entre Catalunya i Andorra podria avançar a la tardor

La trobada entre Argimon, el ministre de Salut andorrà i l'alcalde de la Seu, tots tres metges de formació, ha servit per tractar els diversos temes sanitaris de relació als dos costats de la frontera. Un dels punts clau és l'ampliació del conveni de col·laboració entre la Generalitat i el govern del Principat en aquesta matèria. Per fer-lo efectiu, cal signar abans un acord amb l'executiu de l'Estat on s'estableixi el "marc legal" que el faci possible. Benazet ha dit que probablement se'n parlarà a la tardor, tot i que ha afegit que no hi ha un calendari establert perquè són conscients que ara el govern espanyol focalitza els esforços en resoldre la situació sanitària actual.

Pla obert del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, signant el llibre d'honor de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell amb l'alcalde al costat, Jordi Fàbrega i el ministre de Salut andorrà, Joan Martínez Benazet. imatge del 9 de juliol de 2021. (Horitzontal)
(Foto: El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, signant el llibre d'honor de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell amb l'alcalde al costat, Jordi Fàbrega i el ministre de Salut andorrà, Joan Martínez Benazet / Albert Lijarcio)

El ministre de Salut d'Andorra ha detallat que fa un parell d'anys que es treballa en aquesta qüestió i ha assegurat tenen clar quins recursos es volen compartir. Així, ha citat que aquests són de l'àmbit assistencial i de recerca, a més de la presa de decisions de cara a possibles crisis sanitàries que es puguin produir en un futur. També ha concretat que alguns dels aspectes passen per l'ús, per part dels alturgellencs, de les Unitats de Cures Intensives (UCI) que hi ha a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell o per tirar endavant conjuntament un equipament dedicat a l'atenció dels problemes de salut mental, tenint en compte que el Bisbat d'Urgell vol impulsar un projecte d'aquest tipus al Seminari Conciliar de la Seu d'Urgell.

Per la seva banda, el conseller de Salut ha dit que aquest marc de relació és "bo" per a què, ha continuat, "la ciutadania tingui la millor assistència en l'entorn més confortable i saludable". També ha aprofitat per destacar que el Principat té el pla de vacunació més avançat en relació als països de la Unió Europea i que creu que això farà que puguin sortir "millor" d'aquest rebrot de la covid-19. Finalment, l'alcalde urgellenc ha detallat que, respecte al conveni, ja s'han fet els primers contactes amb la ministra de Sanitat, Carolina Darias, i que un cop signat l'acord amb l'executiu espanyol es podrà treballar en la redacció del conveni amb entre la Generalitat i el govern andorrà a escala tècnica.

Argimon, Benazet i Fàbrega es reuneixen a la Seu per tractar temes sanitaris comuns entre Catalunya i Andorra
Comentarios