TRADICIONS

Un any més les cantades de Caramelles porten la Pasqua al Pirineu

Els caramellaires recorren els carrers i les places dels pobles i ciutats pirinencs anunciant la Pasqua Florida i la primavera.
Caramelles 2023
photo_camera El cor de Caramelles de la Germandat de Sant Sebastià cantant al passeig Joan Brudieu de la Seu / FS

La Pasqua i l’arribada de la primavera es celebra al Pirineu i a tot Catalunya amb els cants de les caramelles. L’origen de la paraula caramella ve del llatí calamus, “canya” i es refereix a un instrument rústic de vent propi de pastors, ja que sovint les agrupacions porten algún flabiolaire i també timbalers.

Les primeres dades sobre les caramelles s’han associat amb cerimònies rituals agrícoles, en ofrena a una divinitat primitiva per afavorir la floració i la fructificació. Més tard, aquesta festivitat agrària, es va anar adaptant a la celebració de l’arribada de la primavera i al símbol del retorn a la vida que significa la Pasqua: la Resurecció de Crist. Després de cantar es recollien ous i botifarres i altres queviures, per això portaven un cistell per recollir tot el que els donaven.

Un any més les caramelles recorren els pobles i ciutats pirinencs anunciant la Pasqua Florida i la primavera. Enguany els carrers de la Seu d’Urgell i també de Castellciutat, Organyà, Oliana o la Pobla de Segur, entre altres, han gaudit de nou de les cantades de Caramelles per celebrar la Pasqua.

de la mà dels grups de les Caramelles Infantils, del Cor de Caramelles de la Germandat de Sant Sebastià i dels Caramellaires de Castellciutat.  

Caramelles 2023 2
El cor de Caramelles de la Germandat de Sant Sebastià cantant al passeig Joan Brudieu de la Seu / FS

A la Seu d'Urgell Caramelles infantils i de la Germandat de Sant Sebastià

El cor de les Caramelles Infantils, integrat per uns 30 alumnes dels grups de cant coral de l’Escola Municipal de Música i alumnat de 2n a 6è de primària de les escoles Mn. Albert Vives, Pau Claris i La Salle, s'han escoltat el dissabte 8 d’abril al matí. Durant aquest segon trimestre han assajat a les respectives escoles un repertori de quatre peces format per la marxa “Les flors de la primavera” (Higini Caselles) , l’havanera “Havanera de Caramelles” (Salvador Ritort i Faus) i el “Vals de Caramelles” (anònim). Les cantades, sota la direcció de Rafel Llobet, s’han iniciat a dos quarts d’onze del matí a la plaça de les Monges, per recórrer diferents punts del municipi i finalitzar al passeig Joan Brudieu. Enguany la cantada conjunta amb el Cor de Caramelles de la Germandat de Sant Sebastià tindrà lloc a la Plaça dels Oms a les onze del matí.  

Caramellaires a Organyà
Cantada de Caramelles als carrers del centre històric d'Organyà / organya.cat

L’acompanyament instrumental ha anat a càrrec d’un grup d’acordions integrat per la professora Cati Plana i els alumnes del Conservatori de música dels Pirineus Agustí Busquets i Judith Martell.  Per la seva part, el Cor de Caramelles de la Germandat de Sant Sebastià de la Seu d’Urgell, format per uns 60 cantaires i una dotzena de músics, han cantat pels carrers de la ciutat els propers el dissabte i el diumenge al matí. Les Caramelles compten amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, del Col·legi La Salle i d’EFAUSA. El Cor de Caramelles està dirigit per Lluís Obiols i la seva preparació ha anat a càrrec de Sonia Lanau Rafel Llobet

A dos quarts d’una del diumenge el cor ha cantat davant de la Catedral de Santa Maria amb la presència de l’Arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, i ha finalitzat la festa cantant al Sant Hospital i al Passeig de Joan Brudieu. El repertori d’aquest any 2023 està format per la sardana La cançó dels pastors (Josep Voltas Viñas), el vals Cants de primavera (E. Massana) i l’americana Pastorel·la (Josep Voltas Viñas). 

Castellciutat

Els "Caramellaires de  Castellciutat" després de la pandèmia han tornat a cantar el diumenge de Pasqua. Una cinquantena de cantaires dirigits per Toni Bernadó, interpretaran l’Habanera de Castellciutat (Toni Bernadó), Dona’m la mà (Antònia Vilàs) i Oreneta gentil (cançó popular). 

comentaris