FRONTERES

Andorra crea la comissió mixta per definir el límit fronterer amb Catalunya al Planell de la Tosa

La consellera d’Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya, Victòria Alsina, considera que és “imprescindible” que el govern català formi part de la comissió hispanoandorrana.
Pla americà d'un efectiu dels Agents Rurals al Planell de la Tosa, on s'està construint un parc solar, comprovant si part de la instal·lació es troba en territori català. Imatge del 17 de novembre de 2021. (Horitzontal)
photo_camera Un efectiu dels Agents Rurals al Planell de la Tosa / Agents Rurals

El Govern d'Andorra ha aprovat la designació de la delegació andorrana a la Comissió Mixta Hispano-Andorrana per a la delimitació de la frontera, així com els experts que participaran en el Comitè Tècnic. L’objectiu és donar resposta a la voluntat d’Andorra i Espanya de trobar una solució mitjançant una cooperació tècnica a la divergència cartogràfica entre ambdues parts pel que fa a la frontera, arrel de la construcció del parc solar fotovoltaic al Planell de la Tosa, prop d'Os de Civís.

Pla general d'un efectiu dels Agents Rurals davant de la construcció d'un parc solar a la zona del Planell de la Tosa. Imatge cedida el 17 de novembre del 2021 (Horitzontal)(Foto: Un efectiu dels Agents Rurals davant de la construcció d'un parc solar a la zona del Planell de la Tosa / Agents Rurals)

La delegació andorrana es compon dels representants dels coprínceps i membres del Ministeri de Justícia i Interior; Ministeri d’Afers Exteriors; i del Ministeri de Territori i Habitatge. Pel que fa al Comitè Tècnic, hi formen part experts del Ministeri de Territori i Habitatge. Andorra es posarà a disposició del Govern espanyol per organitzar la primera reunió de la Comissió Mixta en els més breus terminis.

La Generalitat vol ser a la comissió

La consellera d’Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya, Victòria Alsina, considera que és “imprescindible” que el govern català formi part de la comissió hispanoandorrana que s’ha constituït per dirimir el límit fronterer del planell de la Tosa, on està ubicat –i funcionant– el parc solar d’EMAP que ha evidenciat les divergències entre les cartografies oficials d’ambdós estats. “Crec que hauríem d’estar en aquesta comissió per veïnatge, per competència i perquè tots els temes transfronterers entre Andorra i Catalunya han de comptar amb els dos actors en totes les taules i fòrums que es creïn”, va declarar Alsina en el marc d’una entrevista que va concedir al Diari d’Andorra.

L'informe fet pels Agents Rurals després de desplaçar-se al Planell de la Tosa, on s'ha construït un parc solar per subministrar l'estació d'esquí andorrana de Vallnord – Pal Arinsal, apunta que 16.000 metres quadrats d'aquesta infraestructura es trobarien a l'Alt Urgell segons la cartografia catalana i espanyola. Això suposa un 75% de les instal·lacions, mentre que 5.130 metres quadrats més estarien al Principat, segons el document al qual ha tingut accés l'ACN. Tot i això, si es té en compte la cartografia andorrana, tots els terrenys estan dins el seu país.